Grad Trebinje
Region

Joanikije saopštio: Temeljni ugovor će biti potpisan

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da će Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore biti potpisan, jer je to važan dokument i civilizacijsko dostignuće.

Mitropolit Joanikije je istakao da će inicijativa trajati sve dok ne bude potpisan Temeljni ugovor, ali da ne može govoriti o rokovima kada bi moglo doći do potpisivanja.

– Ono što je bitno jeste da Crkva živi i sa i bez ugovora, ali ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao – istakao je mitropolit Joanikije.

Prema riječima mitropolita, sigurno je da bi položaj SPC bio još bolje definisan, jer bi država i Crkva usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podjeli nadležnosti, kao na primer što je regulisano sa Rimokatoličkom crkvom.

– To treba svakoj civilizovanoj državi – izjavio je mitropolit Joanikije za Televiziju Nikšić.

Mitropolit je istakao da je korektna saradnja sa Vladom Crne Gore, ali da Crkva ne želi da se miješa u poslove Vlade.

– Vidimo nedostatke i probleme u današnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rješavaju svoje probleme, neka nađu rješenje – istakao je vladika Joanikije.

(Srna)