Grad Trebinje
Region

Kad ni 1.200 evra mesečno nije dovoljno; Neće crnogorski sezonci – radiće Nepalci

Turistički radnici Crne Gore zadovoljni su posetom turista, ali nisu ponudom radne snage.

I pored povećanja sezonskih plata, koje se kreću od 50 evra na dan za pizza majstora do 800 evra mesečno za konobare s plaćenim stanom i hranom, vlasnici turističkih objekata teško mogu da nađu radnike.

Sagovornici Pobjede kažu da sezonci iz drugih gradova još nisu počeli da dolaze, a da ih lokalni radnici ucenjuju.

Veštine se cene

U oglasima kuvarima nude plate od 1.200 evra naviše, barmenima od 800 do 900 evra, konobarima 700 evra, koliko su poslodavci spremni da plate i pomoćnog kuvara. Uz to idu plaćen smeštaj i hrana, prenosi Poslovni dnevnik.

U luksuznijim odmaralištima cene rada su osetno veće, ali i pored toga domaće radne snage nema, pa se poslodavci sve više zanimaju za radnike iz Kine, Filipina ili Meksika. “Naši traže plate kao u Hrvatskoj, a mi im to ne možemo dati.”

“Turisti koji imaju novca idu u rizorte i hotele, kod nas popiju kafu, limunadu i to je to. Nemamo toliku zaradu da bi dali veće plate”, kaže jedan od vlasnika bara na plaži i dodaje da u Hrvatskoj već ima radnika iz Nigerije, Afrike, do Filipina, Meksika i Tajlanda. “Čuo sam da će i kod nas početi da dolaze čak i iz Nepala, Šri Lanke”, kazao je Pobjedi jedan od vlasnika hotela u Budvi.

Petar Golubović, direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma, kaže da su plate sezoncima, zahvaljujući povećanju minimalca, znatno više nego prethodnih godina.

“U nekim ugostiteljskim objektima značajno su uvećane zarade za pozicije koje ne traže visok nivo kvalifikacije. Plate za pozicije koje traže određene veštine, npr. pizza majstor ili barmen, su veće, ali opet zavise od poslodavca do poslodavca”, tvrdi Golubović.

Ističe da se kvalitetni i kvalifikovani radnici iz Crne Gore često odlučuju za sezonske poslove u Hrvatskoj zbog značajno viših plata, ali i uslova rada.

Slobodan dan

“Imati slobodan dan kao sezonski radnik u nekom baru ili restoranu kod nas je retka pojava, a u Hrvatskoj se podrazumeva”, poručuje Golubović.

Milica Kraljević iz digitalne platforme Zaposli.me kazala je Pobjedi da je zanimanje za sezonsku radnu snagu očekivano veliko i da je ove godine krenulo još u februaru i martu.

“U skladu s povećanim minimalcem povećane su i plate u ugostiteljstvu, a poslodavci nude i druge benefite koji čine značajne faktore kada je u pitanju odabir sezonskog posla”, kaže Kljajević i ističe da plate zavise od spremnosti poslodavaca na ulaganja u radnike.

Aleksandra Milićević s digitalne platforme Prekoveze.me kaže da je veseli saznanje da se poslodavci uglavnom pridržavaju povećanja minimalca, tako da su i plate dosta konkurentne u odnosu na regionalna tržišta.

“Konobari i kuvari su najtraženiji, a plate su u skladu s tim”, kazala je Milićević i naglasila da ponuda na tržištu i te kako postoji, s tim da je pitanje koliko su kandidati kvalifikovani za pojedine pozicije.

“Treba dodatno raditi na usavršavanju radne snage u ugostiteljstvu”, naglašava Milićević dodajući da ima i kandidata koji odlaze u Hrvatsku i druge zemlje.

Poslovni dnevnik

Povezane vijesti

Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Službi za poslove sa strancima

admin

JU ZZZ RS – Filijala Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 13.09.2023. godine

admin

KONKURS za više radnih mjesta: Portonovi Resort širi svoj tim

admin

Luksuzni hercegnovski hotel i marina “Lazure” u potrazi za sezonskim radnicima

admin

RHR Recruitment-u potrebno više radnika, pogledajte plate koje se nude

admin

Etno selu “Carević” potrebni radnici za brigu o domaćim životinjama

admin

Komentar