Svijet

Kineska vakcina možda spremna u novembru


Kineska vakcina protiv virusa korona mogla bi da bude spremna za javnost već u novembru, rekla je državnoj televiziji Vu Gujžen, stručnjak kineskog Centra za kontrolu bolesti.

Kineske kompanije utrkuju se u razvoju vakcine, a firme “Sinovak bajotek” i “Sinofarm” prikazale su kandidate za vakcine na trgovinskom sajmu u Pekingu ovog mjeseca.

Predstavnici ovih kompanija rekli su agenciji AFP da se nadaju da će njihove vakcine dobiti dozvole do kraja godine, poslije obavljanja treće faze ispitivanja.

Vuova je izjavila da bi vakcina mogla da bude dostupna široj javnosti “oko novembra ili decembra.

Ona nije precizirala na koju vakcinu misli, ali je rekla da je “na osnovu rezultata treće faze kliničkih ispitivanja, sadašnji napredak veoma dobar”.

Vuova je izjavila da je primila vakcinu u aprilu i da se osjećala dobro tokom prethodnih nekoliko mjeseci, ali nije navela iz koje kompanije je medikament kojim je imunizovana.

Trenutno postoji devet kandidata za vakcine u kasnim fazama ispitivanja na ljudima, ali su neki naišli na prepreke. Farmaceutski gigant “Astrazeneka” i Univerzitet Oksford prekinuli su privremeno kliničke testove prošle sedmice jer se jedan učesnik studije neobjašnjivo razbolio.

Neki od kineskih kandidata za vakcine već su ponuđeni radnicima esencijalnih službi prema programu urgentne imunizacije.

Portparol “Sinovaka” rekao je AFP-u ovog mjeseca da su “desetine hiljada” ljudi dobrovoljno primili vakcinu ove firme, uključujući 90 odsto zaposlenih u kompaniji i članove njihovih porodica. 


Povezane vijesti

Pet novozaraženih u Trebinju

admin

PEDIJATRI UPOZORAVAJU Sa kojim sve simptomima dijete NE SMIJETE da pošaljete u školu i vrtić

admin

NEĆE BITI PREKIDA NASTAVE U ove škole u Srpskoj je do sada UŠLA KORONA

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više