Republika Srpska

“Kiseonik ispravan, građani da ne podliježu panici” Ovo su ZAKLJUČCI današnje sjednice NS RS


Narodna skupština RS usvojila je danas po hitnoj proceduri Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kao i zaključke u vezi stanja o isporuci kiseonika zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske zaključuje da je i pored svih napora koji se ulažu za prevazilaženje administrativnih problema u snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova u Srpskoj, evidentno da je snabdjevanje kiseonikom za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa dovedeno u pitanje, a što ugrožava život i zdravlje građana Srpske.

Poslanici su izglasali da je na osnovu izvršene analize kiseonika, koji se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama, potvrđeno da se u Srpskoj koristi kiseonik odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i Evropskom farmakopejom, shodno čemu se potvrđuje da su pacijenti liječeni na ispravan način kiseonikom od proglašenja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa i apeluje na građane i pacijente da ne podliježu strahu i panici.

Imajući u vidu da ne postoji konsenzus na nivou BiH za rješavanje pitanja kontinuiranog snabdijevanja medicinskim kiseonikom zdravstvenih ustanova, zaključuje se da ovo pitanje u Republici Srpskoj treba riješiti po uzoru na Republiku Srbiju, navodi se u dokumentu koji su izglasali narodni poslanici.

Narodna skupština RS zaključuje da je u cilju obezbjeđivanja kontinuiteta snabdijevanja kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, i potrebom za rješavanja administrativnih procedura u vezi sa proizvodnjom i prometom na veliko lijekova, te uzimajući u obzir izvještaje o ispitivanju kiseonika uzorkovanog iz zdravstvenih ustanova u RS izdatih od strane akreditovane laboratorije, potrebno privremeno nastaviti snabdjevanje kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, koju zdravstene ustanove i dobavljači već primjenjuju- saopšteno je iz republičkog parlamenta.

Zadužena je Vlada Republike Srpske da aktom iz svoje nadležnosti propiše mjere kojim se obezbjeđuje snabdjevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, a čiju ispravnost kontrolišu akreditovane laboratorije.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

srpskainfo.com


Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više