Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Ko je Jakov Milatović? Biografija čovjeka koji je srušio Mila Đukanovića

Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosečnom ocenom 10 i bio je student generacije.

Oženjen je Milenom i ima troje dece – ćerke Saru i Anu, te sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinoj, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

On je u predsedničku trku ušao silom prilika.

Predsedništvo Pokreta Evropa sad krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsedničkog kandidata.

Spajić je, kao i Milatović, bivši su ministar, a “Evropa sad” je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobednik lokalnih izbora 2022, kada je Milatoviću bila namenjena funkcija gradonačelnika Podgorice.

Međutim, zbog problema oko prebivališta i dvojnog državljanstva Državna izborna komisija (DIK) odbila je Spajićevu kandidaturu za predsednika Crne Gore, pa se kandidovao Milatović.

Jakov Milatović važi za političara bez mrlje u karijeri.

Za Jakova kažu da je radan i neumoran, posvećen otac ćerki Sare i Ane i sina Davida, brižan suprug, pažljiv sin i brat.

Komentar