Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Ko se svađao, a ko je Dodiku čestitao rođendan: Burno na diplomatskom forumu u Antaliji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji samo su neka od zvučnih imena među učesnicima Diplomatskog foruma u Antaliji, ali je ipak najzanimljivije bilo kada su na scenu stupili predstavnici BiH.

Bosnu i Hercegovinu su na ovom značajnom diplomatskom skupu predstavljali članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Iako najavljen, treći član kolektivnog šefa države, Željko Komšić, nije došao.

– Komšić nije došao na Diplomatski forum u Antaliju, nego je ostao u Sarajevu da se uslika sa “kao povećanim snagama Eufora” – prokomentarisao je Dodik.

Dodik i Džaferović su se juče na marginama Diplomatskog foruma sastali s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Razgovarali su o dopremi 50.000 tona mineralnog đubriva iz Turske za poljoprivrednike u BiH, te o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, ali sve to je ostalo u sjeni male rođendanske “žurke”.

Naime, Predsjednik Turske je priredio malu ceremoniju za Dodika, iznio tortu i – čestitao mu 63. rođendan. U Antaliji je Dodiku rođendan čestitao i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, uprkos tome što je srpski član Predsjedništva BiH i na Diplomatskom forumu ponovio da Šmit nije visoki predstavnik, nego se samo “tako predstavlja”.

Dodik i Džaferović su se sastali i s komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljem i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik je, bez Džaferovića, razgovarao s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Džaferović je, bez Dodika, razgovarao s predsjednicom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani i sa zamjenikom premijera Crne Gore Dritanom Abazovićem.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Ipak, najzanimljivije je bilo kada su zajedno nastupili na panelu “Budućnost BiH”, gdje su se posvađali pred TV kamerama.

Kamen spoticanja bile su “vječite teme”, poput karaktera rata u BiH, uloge NATO u izgradnji mira i mandat visokog predstavnika.

Kada je Dodik izjavio da “građani BiH imaju loše političko vođstvo”, Džaferović je odgovorio da je to “jedna od mnogobrojnih bahanalija gospodina Dodika”, koju bi bilo “nepristojno komentarisati”.

Džaferović je još rekao da je “ponosan na bošnjačko rukovodstvo” i da nijedan zvaničnik RBiH i takozvane Armije RBiH nije osuđen u Haškom tribunalu.

Dodik je odgovorio da je BiH “po mnogima nedovršena zemlja”, ali i da ipak “rat u BiH nije moguć”, jer “BiH nema kapaciteta za rat”.

Dodik je takođe rekao da ne vidi šta je sporno u njegovom nedavnom sastanku s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, kad se zna da turski predsjednik Erdogan i predsjednik Francuske Makron “održavaju redovne kontakte s Vladimirom Putinom”.

U jednom trenutku Dodik je Džaferoviću rekao “de se malo smiri”, da bi mu Džaferović odgovorio da “ne treba da brine”, jer je on sasvim miran.

Dodik ni ovom prilikom nije propustio da kaže da Kristijan Šmit “nije visoki predstavnik, jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN”, te da mu je žao što je ovaj uspješni političar dolaskom u BiH “istrošen”.

Sve ovo je u publici budno pratio sam Kristijan Šmit, koji se nakon panela rukovao s Dodikom, čestitao mu na izlaganju i navodno mu poželio – sretan rođendan.

srpskainfo.com