Grad Trebinje
Republika Srpska

Ko su vođe opozicije u Republici Srpskoj? Jelena, Vukan i Draško na protestima ZASJENILI LIDERE PARTIJA

U Banjaluci se nakon dugo vremena desio narodni protest opozicije. Najveću podršku nisu dobili lideri partija, već narodni poslanici Jelena Trivić, Nebojša Vukanović i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Da li ova podrška znači da narod traži nova „čista“ lica na političkoj sceni?

Predsjednik PDP Branislav Borenović, poručio je da su protesti pokazatelj da se narod zasitio vlasti koja već petnaest godina nema nikakvu političku ideju, osim ideje da, kako kaže on, “laže i krade”.

I pojedini predstavnici opozicije kao da su bili bez ideje, pa su tako za vrijeme protesta jedni ponavljali izlizane fraze, dok su se drugi trudili da sa papira pročitaju smislene govore.

Neki su užarenom retorikom pokušali da ostave jači utisak. I to je njihov način i pravo, ali najviše sipmatija ipak su pobrali Vukan, Draško i Jelena.

Pored toga što ih vežu zajednički stavovi i želja, a to je da sruše režim, vežu ih i njihovi govori koji su bili spontani, dinamični i koji su se masi dopali.

Dok su jedni dobijali mlake aplauze, ovaj trojac pokazao je da uživa najveću podršku naroda. I ta podrška govori u prilog tezi koju politikolog Darko Kuzmanović zagovara, a to je da narod traži pobjednike, nova i nekompromitovana politička lica.

Kuzmanović kaže da su građani pokazali da žele promjene i samo se postavlja pitanje da li će opozicija željeti i moći da te promjene i donese?

– Građanima Srpske je dosta preletača i političara koji na javnoj sceni postoje i po nekoliko decenija i koji ne mogu da uhvate korak sa savremenim tokovima i potrebama društva, jer nemaju šta novo da ponude. Ljudi, naročito mladi, traže nove ideje, nova i nekompromitovana lica koja imaju šta da ponude – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

On ističe da mladi ne vide razliku između političara na vlasti i pojedinih opozicionara koji se godinama provlače kroz različite nivoe vlasti i kojima su primarni cilj samo funkcije.

– To i jeste razlog zbog kojeg su Vukanović, Trivić, Stanivuković, a za njima i Milan Miličević, dobili najveće aplauze učesnika protesta. Niko od njih nije kompromitovan- smatra Kuzmanović.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Niko od pomenutih učesnika, dodaje Kuzmanović, iza sebe nema medijske ispade, uvrede, korupcijske afere, kriminalne radnje ili neke druge probleme sa zakonom i jedino oružje na koje se oslanjaju jesu istina i konkretne ideje i aktivnosti koje narod prepoznaje.

– Takođe, svako od njih je poseban na svoj način što ide u prilog tezi da građani žele novine. Ako opozicija ponovo ponudi biračima stare i istrošene političare, izbore će sugurno izgubiti. Nova, energična i pobjedička lica su jedini recept za uspjeh. Ako opozicija nije sposobna da to shvati i takve kandidate ponudi, u tom slučaju ne zaslužuje da ikada dođe na vlast – jasan je Kuzmanović.

Univerzitetski profesor i sociolog Drago Vuković, ističe da su na skupu u Banjaluci građani prepoznali jednog istinskog opozicionara – Nebojšu Vukanovića.

– Njemu su pružali podršku, jer su u njemu prepoznali istinsku borbu za promjenu, da nije kriminalac, tajkun, bogataš. Tu je i Jelena Trivić, koja je jedan drugi profil političara. Imamo na sceni neke nove političare, političke lidere, nekada ih nazivam i rijaliti političari, političari potpuno drugog kova i profila, ali ozbiljne društvene promjene ne mogu iznijeti pojedinci – kaže Vuković za Srpskainfo.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Oni ne mogu sami da iznesu političke promjene, ponavlja i dodaje da isto tako lideri koji su bili više u vlasti nego u opoziciji, ne mogu biti nosioci promjena.

– Pojedince kao što su Stanivuković, Trivićeva i Vukanović, partije opozicije neće podržati, jer previše štrče od jednog mirnog stanja u opoziciji i imaće problema kada dođe vrijeme kandidovanja. Njih troje kao budući nosioci promjena, bolje će proći kao nezavisni kandidati, nego ispred opozicije, zbog opšteg stanja u kojem se nalazi opozicioni blok- zaključuje Vuković.

NAJVAŽNIJA KARAKTERISTIKA

Vuković kaže da novokomponovani političari i preletači ne mogu da budu lideri opozicije. – Naprimer Mirko Šarović, koji je lider jedne nekada najmoćnije stranke SDS je postao portparol koji je izašao da pročita zahtjeve protesta. Tu postoji problem opozicije, ideje programa i njenih lidera. Imamo blijedu opoziciju, a najvažnija karakteristika svakog demokratskog društva je da ima jaku opoziciju- kaže Vuković.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

Sve što je vlast Srpske obećala, ništa nije ispunila /VIDEO/

admin

Na pomolu svadba: Ženi se Nebojša Vukanović

admin

TRIVIĆEVA U TREBINJU Narod Republike Srpske zaslužuje da živi dostojanstveno (Foto)

admin

Jelena Trivić potvrdila: Formiraće svoju stranku a evo kako će se ona zvani i za šta će se zalagati (VIDEO)

admin

Istorija i praksa protiv Trivićeve: Nova partija, siguran put u POLITIČKU PROPAST

admin

Da li je na pomolu NOVA OPOZICIONA STRANKA: Trivićeva na izlaznim vratima PDP, ali nema namjeru da ode sama

admin