Grad Trebinje
Video Region

Kolumbijac snimio jato kitova koje plovi Jadranom

– Jato od desetak kitova plovi Jadranom, a snimio ih je kod Visa Kolumbijac srpskog porekla Stefan Tores.

“Jedan prelepi vikend pretvorio se u nešto najlepše. Dok smo pecali, čuli smo neverovatan zvuk. To su bili kitovi. To je bilo jedno jato od četiri komada”, ispričao je Tores za hrvatsku Novu TV, prenosi portal Dnevnik.

Krenuli su, kaže, u ribolov i bili su u pravcu prema Komiži.

“Išli su iz smera Lastova prema Barjacima. Za naše neverovatno iskustvo došla je još jedna grupa i spojili su se. I taj prizor je bio još neverovatniji”, prepričao je Tores i dodao da su mu su ruke tresle od uzbuđenja.

Kit viđen na snimcima druga je najveća životinja na zemlji, veći je samo plavetni kit. U Jadran ne ulaze slučajno, često obitavaju na ovim područjima zbog hranjenja i parenja.

“Veliki kit jedina je vrsta kita koji trajno obitava u Sredozemnom moru. U aprilu i maju ima u Jadranu, a to povezujemo s pojavom planktonskih račića”, pojasnio je tv. prilogu Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodnjačkog muzeja.

Opasnost koja preti kitovima su ljudi. Reč je o plastici koju pojedu misleći da je plankton, buka brodova smeta im u komunikaciji i u sudaru sa njima mogu da stradaju.

“Veliko opažanje grupe od pet, pa do 10 kitova koliko kažu očevici jer spominju dve grupe nismo nikad do sada videli ili zabeležili i stoga je to opažanje neverojatno”, rekao Holcer.

Veliki kitovi u Sredozemlju su ugroženi i zaštićeni, a broj im je manji od 1800 odraslih jedinki i u opadanju je. Preporuka je da ako ih vidite, ne morate ih se bojati, ali nemojte ih uznemiravati.

Komentar