Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Komisija saslušala sudije Dragomira Vukoja i Nedeljka Tabakovića

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH saslušala je sudiju Suda BiH i člana VSTS Dragomira Vukoju i sudiju Osnovnog suda Brčko Distrikta Nedeljka Tabakovića.

Sudija Vukoje u svom svjedočenju pred članovima Privremene istražne komisije iznio je svoje viđenje aktuelnog stanja u pravosudnim institucijama BiH, te naglasio da je u pravosudnim institucijama BIH neophodno izvršiti promjene i reforme koje, kako je rekao, ne mogu biti samo personalne, već institucionalne i sistemske, s ciljem da se dođe do efikasnog i nezavisnog pravosuđa.

Vukoje se, pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije, založio za formiranje Apelacionog suda BiH, što bi, kako je naveo, bila jedna od ključnih reformi za popravljanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Sudija Tabaković u svom svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom stanje u bh. pravosuđu ocijenio je katastrofalnim, upozoravajući da tome doprinose brojne afere čiji su akteri nosioci najvažnjih funkcija u pravosudnim institucijama BiH.

Tabaković se založio za, kako je rekao, temeljne a ne kozmetičke promjene Zakona o VSTS-u, te dodao da je potrebno ograničiti trajanje mandata članovima VSTS-a i predsjednicima sudova u BiH.

U svom svjedočenju Tabaković je izrazio sumnju u funkcionisanje Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), upozoravajući na moguće zloupotrebe i manipulacije tim Sistemom.

Po okončanju saslušanja svjedoka, Komisija je usvojila zaključak da se kompletan tonski zapis svjedočenja sudije Nedeljka Tabakovića dostavi Kancelariji disciplinskog tužioca na dalje postupanje, uzmajući u obzir da se dio tog svjedočenja odnosi na upotrebu CMS sistema.

Nezavisne novine