Grad Trebinje
Svijet

Konačno dobre vijesti: Oksfordska vakcina “radi” na starijima

Oksfordska vakcina, na čijem razvijanju rade Oksford i AstraZeneca, pokazala je u drugoj fazi ispitivanja dobre rezultate i na ljudima starijim od 56 godina.

Jedna od vakcina u koju se polaže najviše nade podstiče razvoj antitela i kod starijih kao i kod mladih, piše Guardian. Ovo uliva novu nadu u borbi protiv virusa koji je izazvao nezapamćen ekonomski i društveni haos u celom svetu.

Zvaničnici koji stoje iza ovog projekta još nisu zvanično potvrdili ovaj podatak, ali su vesti o dobrim efektima izneli na sastanku stručnjaka zatvorenom za javnost.

Naime, druga faza ispitivanja pokazala je da ljudi stariji od 56, a neki i u grupi starijih od 70, uz pomoć vakcine proizvode antitela jednako kao i mladi volonteri. Ovo saznanje dolazi nakon brojnih pitanja i dilema da li će nova vakcina moći da zaštiti najugroženiji soj populacije, s obzirom na to da autoimuni odgovor ljudskog organizma slabi s godinama. Baš zbog toga je i smrtnos od kovida najčešća među starijim stanovništvom.

Podaci su takođe pokazali da su stariji subjekti koji su primili vakcinu imali manje propratnih efekata, zbog čega naučnici ove vesti smatraju izuzetno ohrabrujućim.

Povezane vijesti

Ovaj lijek bi zaraženima koronavirusom mogao ubrzati oporavak

admin

Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

admin

Prvi lijek protiv koronavirusa: Najteži pacijenti već 2 sata nakon prve doze osjete značajne promjene

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

Mandić: Vakcina u BiH 18. januara

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin