Grad Trebinje
Zdravlje

Prvi lijek protiv koronavirusa: Najteži pacijenti već 2 sata nakon prve doze osjete značajne promjene

Mehanizam delovanja ovog leka je imunomodulacijski, a razvio ga je izraelski ekspert sa covid odeljenja.

Hoće li izraelski lek Alocetra biti uspešan u lečenju koronavirusa, i to različitih sojeva, mora da potvrdi studija treće faze kliničkih ispitivanja, ali za sada se pokazao kao vrlo uspešan.

Čak 90 posto teških pacijenata oporavilo se nakon lečenja ovim lekom, prema tvrdnjama kompanije “Biomed Enlivex Therapeutics”.

Saopštili su ove nedelje da su ohrabrujući rezultati ispitivanja leka u fazi 2 u lečenju teških bolesnika sa koronavirusom.

Od 16 lečenih pacijenata, sedam je bilo u teškom stanju, a devet u kritičnom. Većina je bila u starosnoj dobi od 40 do 60 godina i svi su pripadali rizičnim grupama, imali su povišeni krvni pritisak i većina su bili muškarci, kod kojih je stopa smrtnosti od koronavirusa veća.

Njih 14 lečenih Alocetrom oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva pacijenta su ostala na respiratoru.

Takođe, iz kompanije naglašavaju da nijedan lečeni pacijent nije umro. I u prvoj fazi ispitivanja lek je bio uspešan jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19.

Imunološki sisten

Mehanizam delovanja ovog leka je imunomodulacijski, a razvijen je na temelju istraživanja profesora Drora Mevorača sa odeljenjaa za koronavirus Medicinskog centra u Hadasahu.

“Alocetra je namenjena lečenju različitih teških slučajeva u kojima postoji prekomerna aktivnost imunološkog sistema, što dovodi do povećanog lučenja proteina ćelija imunološkog sistema, nazvanih citokini, istih onih koje uzrokuju citokinsku oluju.

Deluje tako što se ćelije uzete od zdravog donora u laboratoriji tretiraju na takav način da nakon unošenja u telo pacijenta mogu da zaustave upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente, uključujući i one koji su oboleli od koronavirusa”, objasnio je prof. Mevorač.

Ravnoteža organizma

Drugim rečima, Alocetra potiskuje imunološki odgovor i tako vraća ravnotežu organizma. Zato je i namenjen najtežim bolesnicima čiji je glavni problem u borbi protiv korone činjenica da je njihov imunološki sistem “izvan kontrole”.

“Verujemo da rezultati ispitivanja, u kombinaciji sa konvencionalnim lečenjem, daju jedinstvenu priliku za preživljavanje pacijenata s koronom u teškom i kritičnom stanju kod kojih upravo citokinska oluja uništava organe, što onda postaje pogubno”, rekao je Mevorač.

Neki pacijenti su govorili o svom iskustvu sa ovim lekom i istakli da su već dva sata nakon prve doze osetili značajne promene u organizmu. Naglašavaju da je polako počela da im se vraća snaga iako su kašalj i problemi sa disanjem su i dalje bili prisutni ali je sveukupno stanje bilo značajno bolje.

Povezane vijesti

Ovaj lijek bi zaraženima koronavirusom mogao ubrzati oporavak

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

“SVAKA VAKCINA JE DOBRA” Dr Sazdanović ističe da bez masovne vakcinacije nije moguće POBIJEDITI KORONU

admin

Vakcina u Engleskoj za deset dana

admin

Ekstrakt iz kore hercegovačkog nara potencijalni štit od korone

admin

Pfizer objavio: Naša vakcina je spremna i 95 posto efikasna

admin