Grad Trebinje
Izdvojeno Svijet

Pfizer objavio: Naša vakcina je spremna i 95 posto efikasna

Pfizer je objavio kako su konačni rezultati završne faze ispitivanja vakcine koje je razvio u saradnji sa kompanijom BioNTech potvrdili da je 95 posto efikasna, te da će zahtjev za vanrednim odobrenjem tražiti u narednim danima. 

Farmaceutska kompanija je objavila kako su rezultati djelovanja vakcine koje je razvila s njemačkim BioNTechom dosljedni u raznim uzrasnim i etničkim skupinama te da nema većih nuspojava. 

Efikasnost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, viša je od 94 posto, dodala je kompanija, a objavio je Index

Konačna analiza dolazi samo sedmicu dana nakon što su prvi rezultati pokazali da je ta vakcina djelotvorna u više od 90 posto slučajeva.

U međuvremenu je američka kompanija Moderna objavila da je njezina vakcina djelotvorna u gotovo 95 posto slučajeva. 

Više od 2 posto vakcinisanih osjetilo je umor, a nakon druge doze taj postotak je narastao na 3.7 posto. Stariji ispitanici imali su manje nuspojava nakon vakcinacije.

Pfizer i BioNTech će podatke ispitivanja predstaviti regulatornim agencijama širom svijeta, kao i recenziranom naučnom časopisu. 

Kompanije su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza vakcine, što je dovoljno za zaštitu 25 miliona ljudi, a u idućoj godini do 1.3 milijardi doza. 

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da su Pfizer i BioNTech predali dokumentaciju kliničkih ispitivanja kasne faze njihova potencijalne vakcine protiv covida-19 radi postupne ocjene, ali još nisu podnijeli zahtjev za odobrenjem.

EMA je pokrenula postupak postupne ocjene dokumentacije njihove vakcine 6. novembra, čime se želi ubrzati moguće odobrenje cjepiva.

“Nisu podnijeli zahtjev za odobrenjem”, objavila je agencija.

Uspjeh dvije vakcine vratio je nadu u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1.3 miliona života i zadala težak udarac privredi i svakodnevnom životu. 

No trebat će još nekoliko mjeseci prije široke upotrebe vakcine, iako će ga prioritetne skupine poput zdravstvenih radnika u SAD-u primiti već ove godine. 

Pfizer je u srijedu otkrio da je imao 170 slučajeva zaraze na uzorku od više od 43 hiljade ispitanika, od kojih je 162 bilo među onima koji su primili placebo, a 8 u skupini koja je vakcinisana. Desetero ljudi razvilo je teške simptome covida-19, među njima jedna osoba koja je primila vakcinu. 

Povezane vijesti

Kovid potvrde u BiH nakon Nove godine?

admin

Ovaj lijek bi zaraženima koronavirusom mogao ubrzati oporavak

admin

Ponovo visoki brojevi novozaraženih, 225 u RS, u Banjaluci 109

admin

Prvi lijek protiv koronavirusa: Najteži pacijenti već 2 sata nakon prve doze osjete značajne promjene

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin