Grad Trebinje
Hercegovina

Ekstrakt iz kore hercegovačkog nara potencijalni štit od korone

Ekstrakt iz kore ploda hercegovačkog nara mogao bi biti štit koji bi spriječio ulazak virusa korona u organizam čovjeka, jer se u laboratoriji pokazalo da djeluje, a to treba da potvrde i klinička ispitivanja.

Da bi nar, kao jedna od četiri biblijske biljke, koja se još naziva i “eliksirom mladosti”, mogao pomoći u prevenciji virusa korona, pokazalo je istraživanje tima banjalučkog Medicinskog fakulteta, koji čine dekan ove visokoškolske ustanove Ranko Škrbić, te njegove kolege Relja Suručić sa Katedre za farmakognoziju i Biljana Tubić sa Katedre za farmaceutsku hemiju. Ova visokoškolska ustanova je još prije dvije godine u saradnji sa Institutom “Dr Josif Pančić” iz Beograda započela ozbiljna istraživanja sa ekstraktima nara.

– Riječ je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj djeci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva i tako je sve krenulo. Ekstrakt smo počeli primjenjivati kod pacijenata koji imaju dijabetes tip dva i pokazalo se da preparat smanjuje masnoću i šećer u krvi, popravlja krvni pritisak i djeluje protivupalno. Tom studijom obuhvaćeno je oko 60 pacijenata i rezultati su bili fenomenalni – ispričao je Škrbić za “Glas Srpske”.

Kada je korona zakucala i na vrata Srpske, Škrbić je okupio svoje saradnike, koji su sve svoje znanje i trud uložili u novo istraživanje koristeći “in siliko” metodu ili kompjutersku hemiju.

Tubićeva pojašnjava da su istraživanje kandidovali za ranu fazu bolesti.

– Namjera nam je bila da utvrdimo da li supstance iz kore nara djeluju na sprečavanje ulaska virusa u organizam – rekla je Tubićeva.

Suručić pojašnjava da su informacije do kojih su došli drugi istraživači i saznanja o virusu korona bili dobra baza za početak.

– Ispitivali smo složene hemijske strukture iz kore nara, te poredili efekte koji se dobiju njihovom upotrebom sa efektima lijekova koji su na početku pandemije korišćeni u Kini kao terapija – kazao je Suručić.

Prvi čovjek Medicinskog fakulteta ističe da ovim istraživanjem, koje je objavljeno i u jednom kanadsko-američkom časopisu, ispitivanja o ljekovitom svojstvu nara ne prestaju. Naime, kako kaže Škrbić, cilj istraživačkog tima je da poslije nekoliko laboratorijskih analiza dođu i do kliničkog ispitivanja, te da ekstrakt iz kore nara počne i zvanično da se primjenjuje.

 Serološko istraživanje

Ranko Škrbić je kazao da Medicinski fakultet ima pune ruke posla i kada je riječ o velikom serološkom ispitivanju.

– Kolege iz banjalučkog Doma zdravlja već dva dana pozivaju porodice na testiranje. Stiglo nam je prvih 40 uzoraka i smatram da ćemo već početkom naredne sedmice završiti Banjaluku. Idućih dana počeće prikupljanje uzoraka i u domovima zdravlja u okolnim opštinama – rekao je Škrbić i dodao da bi do kraja decembra trebalo da imaju i prve rezultate o kolektivnom imunitetu građana.

Glas Srpske

Povezane vijesti

Ovaj lijek bi zaraženima koronavirusom mogao ubrzati oporavak

admin

Prvi lijek protiv koronavirusa: Najteži pacijenti već 2 sata nakon prve doze osjete značajne promjene

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

“SVAKA VAKCINA JE DOBRA” Dr Sazdanović ističe da bez masovne vakcinacije nije moguće POBIJEDITI KORONU

admin

Vakcina u Engleskoj za deset dana

admin

Pfizer objavio: Naša vakcina je spremna i 95 posto efikasna

admin