Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Košarac i Ćurić posjetili Luku Ploče

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravio je juče u posjeti Luci Ploče u Hrvatskoj, u pratnji gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predsjednika Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića.

Tom prilikom, rukovodstvo Luke Ploče predstavilo je skladišne i transportne kapacitete ove luke za privrednike iz BiH. Razgovarano je i o potencijalima i uslugama koje Luka Ploče može pružiti izvozno orijentisanim kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Govoreći o zaštiti domaće proizvodnje, ministar Košarac ukazao je na važnost otvaranja novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, pri čemu je saradnja sa regionalnim lukama od izuzetnog značaja.

”Naše opredjeljenje je da privrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućimo izbor, kako bi svoje proizvode mogli izvoziti koristeći kapacitete i usluge regionalnih luka, poput Luke Ploče i Luke Bar. Zbog toga sam od Spoljnotrgovinske komore BiH zatražio da u što kraćem roku dostavi spisak domaćih privrednih subjekata iz različitih industrijskih grana, koji su zainteresovani za poslovanje sa Lukom Ploče, kako bismo u narednom periodu mogli konkretizovati tu saradnju”, poručio je ministar Košarac.

On je najavio da će o istoj temi razgovarati i sa zvaničnicima Crne Gore, nakon formiranja novog saziva Vlade.

Budući da je u Trebinju planirano formiranje slobodne ekonomske zone, na jučerašnjem radnom sastanku razgovarano je i o prednostima lokacija oslobođenih od carinskih i poreskih izdvajanja. Sagovornici su konstatovali da pozitivne prakse i znanja predstavnika Luke Ploče mogu u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnoj realizaciji planiranih aktivnosti u izgradnji slobodne ekonomske zone u Trebinju. U tom kontekstu, ministar Košarac najavio je da će posredovati u što skorijoj organizaciji uzvratne posjete delegacije Luke Ploče Gradu Trebinju, u cilju razmjene iskustava.

Nakon radnog sastanka upriličen je obilazak Luke Ploče, tokom kojeg su gosti upoznati o lučkoj infrastrukturi, kapacitetima i uslugama.

(Vijesti.ba)

Povezane vijesti

Ćurić: Nadležni da rasvijetle paljevinu vozila i kazne počinioce

admin

VAKCINACIJA KLJUČ ZA OKONČANJE PANDEMIJE Milinković pozvao građane da se prijave

admin

Ministri sa poljoprivrednicima iz Gacka

admin

Šta se očekuje od izbora u Nikšiću (Video)

admin

POLOŽENI VIJENCI NA SPOMENIK BRANIOCIMA TREBINJA Ćurić: Sloga brani Srpsku u miru, kao što je i u ratu

admin

Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Mirka Ćurića (Video)

admin