Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Krah sezone u Dubrovniku pogodio i Trebinjce, radnici bez posla, a Dubrovčana nema na pijaci, kod zubara, mehaničara…

Prije dvije, tri ili četiri godine, dolaskom svake turističke sezone, ugostitelji bi se žalili kako ne mogu pronaći sezonske turističke radnike, u prvom redu konobare i kuvare. Govorilo se tada kako Dubrovniku nedostaje barem hiljadu radnika i niko nije mogao ni sanjati kako će se dogoditi scenarij iz 2020. godine – kako će pojava koronavirusa zaustaviti turistički rast i kako se najvećem dijelu sezonskih radnika njihovi ugovori neće produžiti, piše Dubrovački dnevnik

U Dubrovnik su tako godinama pristizali radnici iz ostatka Hrvatske kako bi zaradili, u prvom redu iz Slavonije. No, svakako, dolazili su i iz susjednih zemalja, u prvom redu Bosne i Hercegovine. Najveći dio njih sada više ne radi u Dubrovniku i trenutno su nezaposleni. 


NAJPOGOĐENIJI SEZONCI IZ BIH 
Dubrovački dnevnik je prema Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj poslao upit koliko je radnih dozvola izdano tijekom 2019. godine, koja je bila turistički rekordna, te tijekom 2020. godine u kojoj su turistički rezultati bili znatno skromniji.

U prevodu, 1753 sezonska radnika iz drugih zemalja ostala su bez posla nakon kraha turističke sezone u Dubrovniku. Od toga, 1053 su državljani Bosne i Hercegovine. Naravno, brojke treba uzeti s rezervom jer postoje i oni poslodavci koji nisu prijavljivali svoje radnike iz drugih zemalja niti su za njih radili po propisima nego ‘na crno’, pa je ta brojka sasvim sigurno puno veća od službene. Takođe, dio radnika koji nije uspio pronaći posao u Dubrovniku, pošao je raditi u druge krajeve, primjerice Istru gdje je pad turističkih brojki bio bitno manji, kako njihov turizam ne zavisi o avio linijama. Stoga je moguće kako se dio radnika koji lani nisu pronašli posao u Dubrovniku, zaposlio negdje drugdje, gdje je za njima postojala veća potreba.

STVORILO NAM JE VELIKE PROBLEME….

Zbog blizine dvaju gradova, u Dubrovnik su tokom, ali i izvan same sezone, raditi dolazili radnici iz Trebinja. Jedan mladić (podaci poznati redakciji) iz Trebinja za Dubrovački dnevnik je rakao kako je do pojave pandemije Covida-19 radio u jednom lokalu na Stradunu, no sad je nezaposlen.

„Sada sam u Trebinju i ne radim ništa. I nisam jedini. Poznajem još nekoliko ljudi koji su radili u Dubrovniku i u ovoj novonastaloj situaciji su ostali bez posla, Samo su se vratili u Trebinje,“ kazao je za Dubrovački dnevnik.

Trebinjski radnici koji su radili u turizmu i ugostiteljstvu snalaze se kako mogu. Tako su se, kaže nam Trebinjac koji je radio u Dubrovniku, neki preorijentirali na građevinu te tako pronašli posao.

„A neki su u Trebinju našli posao, doduše dosta manje plaćen. Neki nisu ni to, nadaju se da će ove sezone biti nešto bolje,“ kaže Trebinjac koji sada očekuje jedan posao u svom gradu, no sve je poprilično neizvjesno i ne zna hoće li uspjeti u tome.

„Cijela ova situacija oko korone stvorila je velike probleme,“ kaže Trebinjac.

DUBROVČANI VIŠE NE DOLAZE NA TREBINJSKU PIJACU

Kako je podbačaj sezone u Dubrovniku, barem onakve na kakvu smo navikli, stvorio probleme i u susjedstvu potvrđuje i Nikolija Bjelica Škrivan, novinarka Direkt portala. Kako kaže, niKo se nije nadao kako će pandemija, a posljedično i mjere, toliko dugo trajati.

Tekst je objavljen u štampanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom