Grad Trebinje
Republika Srpska

“Krajiška kuća” stiže u Trebinje, Beograd i Novi Sad

“Krajiška kuća”, prepoznatljivi brend grada, iduće godine biće otvorena i u Trebinju, Beogradu i Novom Sadu, potvrdio je za “Nezavisne” Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, ustanove koja rukovodi “Krajiškom kućom”.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od najznačajnijih projekata Centra koji će značajno povećati proizvodnju gazdinstava sa podneblja Krajine.

“Otvaranjem ‘Krajiških kuća’ u Trebinju, Beogradu i Novom Sadu biće povećana i potreba za proizvodima naših poljoprivrednih proizvođača i prerađivača. U Beogradu i Novom Sadu sa gradskim vlastima smo trenutno u potrazi za adekvatnim prostorima gdje bi se nalazili proizvodi iz Krajine”, naveo je Ilić.

Istakao je da gradska vlast u Trebinju trenutno uređuje poslovni prostor u kojem će se nalaziti “Krajiška kuća”.

“Početkom naredne godine, odnosno već krajem januara, planirano je da opremimo poslovni prostor i zvanično otvorimo i napunimo ‘Krajišku kuću’ proizvodima s našeg podneblja. Nadamo se da ćemo na proljeće dočekati sve turiste i građane grada na Trebišnjici te da će svi uživati u velikoj ponudi naših proizvoda”, rekao je Ilić.

Na platou ispred “Krajiške kuće” u Banjaluci proteklih mjesec dana održani su “Dani domaćih proizvoda – Banjaluka 2020” sa ciljem promocije autentičnih poljoprivrednih proizvoda i podsticaja razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje.

“Zadovoljni smo time kakav je odziv proizvođača i građana bio i kako je prošla ova manifestacija. Od 15. oktobra do 13. novembra održani su ‘Slatki dani’, ‘Gurmanski dani’, ‘Dani zdravog života’, ‘Dani vina, rakije i tradicionalnih jela’ te ‘Dani hercegovačkih i semberskih proizvoda'”, objasnio je Ilić.

Na sastanku delegacija gradova Banjaluka i Trebinje početkom novembra dogovoreno je otvaranje “Krajiške kuće” u gradu na Trebišnjici, dok je “Hercegovačka kuća” u Banjaluci otvorena na Dan grada, 22. aprila prošle godine.

Na sastanku predstavnika Banjaluke, Beograda, Novog Sada i predstavnika Saveza opština i gradova RS, koji je održan početkom oktobra, dogovoreno je otvaranje “Krajiške kuće” i “Hercegovačke kuće” u Beogradu i Novom Sadu.

“Otvaranjem ‘Krajiške kuće’ i ‘Hercegovačke kuće’ stvorićemo mogućnost da svi građani Beograda koji su porijeklom iz RS, ali i oni koji nisu, uživaju u ovim proizvodima”, rekao je tada Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda.

Nezavisne novine