Grad Trebinje
Republika Srpska

“Kriminalci imaju tri, a radnici NIJEDAN OBROK IZ BUDŽETA” Marić poručio da NSRS treba da koristi interpelaciju za kontrolu rada Vlade Srpske

Interpelacija je pravni mehanizam koji Narodna skupština Republike Srpske treba da iskoristi kako bi nadzirala rad Vlade Srpske, poručio je Predsjednik Sindikata uprave Srpske Božo Marić.

On je ovo rekao nakon što su predstavnici pet sindikata predali u NSRS inicijativu za pokretanje interpelacije o tome da zaposlenima u javnom sektoru Republike Srpske bude vraćeno zakonsko pravo na topli obrok i regres.

– Na ovaj korak odlučili smo se jer premijer Višković  pet i po mjeseci spava zimski san. Neće da poštuje zaključak poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, koji je jednoglasno usvojen, u skladu sa članom 172 poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, koji treba da usmjerava rad Valde i koji je obavezao Vladu da ispravi nepravdu prema zaposlenima koji i dalje nemaju pravo na topli obrok i regres – rekao je Marić.

On je dodao da živimo u paradokslanoj državi, gdje najteži kriminalci imaju tri obroka o trošku države.

– S druge strane, radnici nemaju nijedan obrok iz budžeta. To je bruka i sramota i Vlada mora da zaustavi tu diskriminaciju. Da li 57 glasova narodnih poslanika ne vrijede ništa, pa premijer Višković ćuti i ne oglašava se. Jutros poziva određene ljude na sastanak, kako bi pokušali da razvale ovo što mi radimo. Danas nas je ovdje stotinu, sljedeći put biće nas hiljade – poručio je Marić.

Podsjetimo, iza ovog poteza stoje Sindikat uprave Republike Srpske, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, te Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srpske.

Inicijativi su predali predsjednici navedenih granskih sindikata Božo Marić, Anica Jondić, Jovica Mišić, Mirko Šerbedžija i Željko Šukalo, uz prisustvo sindikalnih povjerilaca.