Grad Trebinje
Republika Srpska

Kristijan Šmit u UN optužio i federalne stanke SDA i HDZ

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit u svom obraćanju Savjeta bezbjednosti UN-a osim na, kako je rekao antiustavnog i destabilizirajućeg djelovanja vlasti u Republici Srpskoj, osvrnuo se i na dešavanja u Federaciji BiH, ponajviše na propale izmjene Izbornog zakona BiH.

Dok podsjeća na blokadu formiranja nove vlade ovog entiteta, podcrtava kako se opšti izbori u tekućoj godini moraju održati po planu.

Podsjetimo, Šmit je ovom UN-ovom tijelu naglasio da je koristio svoja ovlaštenja kao odgovor na “protivmjere za nezakonite i destabilizirajuće aktivnostima vlasti Republike Srpske”.

“Te moje odluke nisu olako donesene – nego tek onda kada smo iscrpili sve mjere, uključujući i dijalog sa liderima Republike Srpske. Mi nećemo mirno sjediti dok neko pokušava narušiti napredak postignut u proteklih 26 godina. Iako su aktivnosti Vlade Srpske razlog za zabrinutost, to ne znači da međunarodna zajednica može zanemariti aktivnosti u drugom entitetu”, rekao je Šmit u nastavku obraćanja.

Objasnio je kako su, suprotno svim demokratskim načelima, vladajući u FBiH dočekali nove izbore bez implementacije rezultata onih prošlih i formiranja nove vlade.

“Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena, kao što je imenovanje sudija u Vrhovni sud. To je vezano za pregovore izmjene Izbornog zakona između bošnjačke SDA i hrvatskog HDZ-a, gdje je HDZ koristio imenovanja kao adut za pregovaranja. Takođe, federalne vlasti nisu ažurirale postojeće zakone kako bi bile u skladu sa odlukama Ustavnog suda”, naveo je visoki predstavnik.

“Izbori u BiH će se ove godine održati, to je obavezno”

Podcrtava kako će se opšti izbori ove godine održati prema planu, u oktobru, kao što su se održali i 2018. godine.

“Održavanje izbora je obavezno. Pozivam sve političke stranke da postupaju dostojanstveno. Ja ću sa njima nastaviti razgovarati, kao i sa liderima Hrvatske, Srbije, ali i Mađarske. Svi oni imaju uticajnu ulogu u održavanju konstruktivnog dijaloga”, naveo je.

(N1)

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Schmidt u Banjaluci: Mogu li se ljudi ovdje baviti važnim temama, a ne mlatiti politički

admin

OHR poručio Savjetu ministara: Odobrite sredstva za izbore

admin

Šmit u izvještaju UN: Vlasti Srpske krše Dejton

admin

Schmidt o Dodikovim izjavama: Kada sudija svira kraj morate stati (Video)

admin