Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Krov nad glavom dobilo 48 porodica: Premijer Višković uručio ključeve stanova raseljenim osobama

U Trebinju su uručeni ključevi stanova za 48 izbjegla i raseljena lica, čime je zatvoren posljednji kolektivni centar u Trebinju u naselju Lastva, a rješeno je i stambeno pitanja značajnog broja porodica koje žive u alternativnom smještaju, koriste individualni zakup ili su u teškom socijalnom statusu.

U novu zgradu Vlada RS i grad Trebinje ukupno su uložili oko 3,6 miliona KM u okviru  programa CEB 2, projekta zatvaranja kolektivnih centara.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je istakao je da mu je žao što stambena pitanje interno raseljenih porodica nije rješeno ranije, jer su ove porodice morale prvo da se pomjere sa svojih ognjišta, a zatim godinama žive u uslovima koji nisu za 21. vijek.

– Vlada RS je odlučila da kroz kreditno zaduženja riješi stambeno pitanje interno raseljenih osoba u RS, a pored Trebinja, isto se radi u 16 gradova i opština Srpske. Kreditno smo se zadužili za oko 20 miliona evra, lokalne zajednice sufinansiraju oko 10 miliona evra – istakao je premijer Srpske.

On je dodao da svi trebaju biti ponosni da RS ima snage i moći da rješava životna pitanja njenih građana.

Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljubo Ninković je podsjetio da je Vlada RS posredstvom Republičkog sekretarijata obavila i sanaciju 30 smještajnih jedinica u trebinjskom Domu penzionera u šta je uloženo oko 1,5 miliona KM.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je naveo da je  realizacija projekta počela 2017. godine, da je u početku bilo zamišljeno da bude 30 stanova, ali u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za raseljene došlo se do konačnog rješenje da zgrada ima 48 stanova.

– Grad Trebinje je platio izradu projektnu dokumentaciju,snosio troškove rente, svih priključaka, a ukupna vrijednost ovoga je oko milion KM – istakao je Ćurić i najavio da bi sredinom naredne godine trebala da bude zavšena još jedna zgrada, gdje će smještaj naći 15 porodica iz ovih kategorija.

Podjeli ključeva prisustovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić.

srpskainfo.com