Grad Trebinje
Hercegovina

Lučić o konkursu u MUP HNK: Nečuveno obrazloženje Bevande

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić izražava zaprepašćenje i čuđenje objašnjenjem ministra Slađana Bevande zašto na konkursu MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je okončan prošle sedmice, kada je primljeno 26 osoba, među njima nije bio nijedan Srbin.

– Objašnjenje ministra Bevande da se konkurs raspisuje za mjesto gdje neko nedostaje i da nije nedostajao Srbin, pa zato nije niko primljen i da su to nepisana pravila koja važe već 25 godina je, najblaže rečeno, nečuveno u 21. vijeku – smatra Lučić.

On podsjeća Bevandu da se zapošljavanje vrši u skladu sa zakonskim pravilima i da se pri zapošljavanju treba ispoštovati nacionalna zastupljenost stanovništva i to čak po popisu iz 1991. godine.

– Iako su po Ustavu Federacije BiH Srbi konstitutivan narod u HNK-u, Srbi ni na koji način ne mogu uticati na bilo kakve odluke koje se tiču njihovog statusa odnosno na zapošljavanje, finansiranje institucija kulture, obrazovanje, to jest upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao jednog od dva službena pisma – istakao je Lučić.

Navodi, da uprkos odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika iz 2000. i 2002. godine, u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona Srbi ni do dan-danas nisu konstitutivni narod.

Položaj srpskog naroda u tom dijelu FBiH je težak u smislu formalne, ali i stvarne konstitutivnosti.

– Ovaj posljednji primjer je još jedan dokaz o teškom položaju Srba u ovom kantonu i zato i ne čudi da Srbi odlaze, posebno mladi jer njihova djeca u HNK kantonu nemaju nikakvu perspektivu – zaključio je Lučić.