Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Milivojević: Na sceni nacionalna diskriminacija Srba u HNK

Potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je da je na sceni nacionalna diskriminacija Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) kada je u pitanju zapošljavanje u institucijama.

Milivojević navodi da je dokaz za to i najnoviji slučaj u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK gdje među 26 kandidata koji su primljeni nema nijedan Srbin.
”Nedopustivo je da se vrši takva diskriminacija. Nažalost, takva praksa je bila svih godina unazad i to moramo zaustaviti i promijeniti”, kazao je Milivojević.

On napominje da svi građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost moraju imati šansu za zaposlenje i ističe da se bi se pri zapošljavanju u institucijama morala poštovati nacionalna zastupljenost po popisu iz 1991. godine.

Milivojević je istakao da će ovu temu otvoriti u međustranačkim razgovorima i u relevantnim institucijama, te iskoristi sve mehanzime zaštite koji budu na raspolaganju.

”Nadam se da će se ovakva praksa zaustaviti, jer se ovim ne šalju nikakve poruke srpskom narodu. Nadam se ćemo svi poštovati zakonsku regulativu, te poštovati kanton državu u kojem će se svaki građanin i pripadnik svakog naroda osjećati ravnopravan i kroz svoj rad donijeti doprinos boljem sutra”, poručio je Milivojević.

Na konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je okončan u prošloj sedmici primljeno je 26 osoba, ali među njima nijedan Srbin.
Radi se o mjestima u administraciji.

Da je informacija tačna potvrdio je i ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda.

”Tačno je da nije primljen nijedan Srbin. Vi znate da se konkurs raspisuje za mjesto gdje neko nedostaje. Ako je nedostajao Hrvat primi se Hrvat, ako je nedostajao Srbin primi se Srbin, ako je nedostajao Bošnjak primi se Bošnjak. Ni na jedno srpsko mjesto nije primljen neko drugi”, kazao je ministar Bevanda.

TOP PORTAL

Povezane vijesti

Za Srbe u Mostaru ponovo nema mjesta u javnom sektoru (VIDEO)

admin

Palijativnu njegu imaju samo bolnice u Gradišci i Nevesinju

admin

Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara: Očuvanje srpskog identiteta nije inat, već zaštita duha grada

admin

Milivojević: Najviši interes srpske zajednice je da podrži Maria Kordića

admin

Milivojević: Očekujemo ulazak u vlast

admin

Srpska lista očekuje još jedan mandat u Gradskom vijeću

admin