Grad Trebinje
Hercegovina

Milivojević: Najviši interes srpske zajednice je da podrži Maria Kordića

Koja su dva naroda bila u vlasti proteklih dvanaest godina i gdje je bio treći, upitao je Velibor Milivojević

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević izjavio je da saopštenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upućeno prema njemu kao vijećniku sadrži prijetnje i poziv na nasilje, te izrazio žaljenje što su takve riječi došle iz jedne vjerske zajednice.

Milivojević je ukazao da je krajnje neprimjereno stavljanje u kontekst njega kao nekoga ko širi nemir i ko će jednom narodu da nanese zlo, kao i da je potpuno neprihvatljivo stavljanje Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih vjerskih objekata u Mostaru u politički kontekst.

Pogledati jedni drugima u oči

Milivojević je rekao kako je sa žaljenjem pročitao saopštenje Medžlisa i dodao da ta vjerska zajednica, kao i ostale, ne bi trebalo da se miješa u politički život.

– Mogu da imaju mišljenje, ali komentari koji nose ovako teške kvalifikacije i opisani riječima koje u sebi nose prijetnju i poziv, kroz određeno negodovanje, na nasilje, u vremenu u kojem živimo je neprimjereno – izjavio je Milivojević.

On smatra da je krajnje vrijeme da svi pogledaju jedni drugima u oči i da za političke odluke, bile ispravne ili pogrešne, ne traže krivce u nekome drugom.

Most i pomirljivi element u Mostaru

Prema njegovim riječima, poslije izbornog ciklusa, izbora vijećnika, te izbora rukovodstva Gradskog vijeća bilo je jasno ko se dogovarao i kako.

– Kada govorimo o političkim odlukama, glasanju i združivanju dvoje protiv trećeg, ja sada postavljam pitanje svima – koja su dva naroda bila u vlasti proteklih dvanaest godina i gdje je bio treći – naglašava Milivojević.

On je istakao da je uvijek govorio da će biti most i pomirljivi element u Mostaru, ali da ni u jednom trenutku nije govorio o političkoj neutralnosti, te dodao da svako treba da ima politički stav i da ga iznese.

– Ono što mi je na konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća najviše zasmetalo jeste to što se politički stavovi ne prezentuju javnosti onako kako jeste. Onome ko se razumije u politiku i političke prilike u Mostaru jasno je kakve se političke igre igraju. Svaljujući teret neizbora ili izbora Bošnjaka na Srbina je krajnje nekorektno, jer šta moj glas znači ako imate jedinstvo i dogovor kako u medijima prezentuju državotvorne koalicije. Moj glas neće biti uopšte bitan – naglasio je Milivojević.

Politička volja građana

Govoreći o tome zašto je u prvom krugu glasanja glasao za kandidata HDZ-a Marija Kordića, Milivojević je naveo da cilj jeste biti do vlasti, ali ne po svaku cijenu.

Podsjetio je na činjenicu da sve godine poslije rata nisu bili u vlasti i nisu bili politički prisutni, što je dovelo do potpune neprisutnosti Srba u gradskim institucijama i ustanovama.

– U ovom omjeru snaga i ovakvoj političkoj volji građana Mostara, te stavova i činjenja drugih stranka, na stranačkim organima odlučeno je da je u najvišem interesu srpske zajednice da podrži Maria Kordića i da budemo dio novoformirane vlasti. Mišljenja smo da će to biti i sa HDZ-om i sa SDA, jer i bez jednih i bez drugih teško da vlast može biti formirana – rekao je Milivojević i dodao da je razgovarao sa svima, ali da je, tokom dogovora vođeno malo iskrenog razgovora.

SRNA

Povezane vijesti

Za Srbe u Mostaru ponovo nema mjesta u javnom sektoru (VIDEO)

admin

Palijativnu njegu imaju samo bolnice u Gradišci i Nevesinju

admin

Milivojević: Na sceni nacionalna diskriminacija Srba u HNK

admin

Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara: Očuvanje srpskog identiteta nije inat, već zaštita duha grada

admin

U Mostaru počeli pregovori: Jedno važno mjesto pripada i Srbima

admin

Milivojević: Očekujemo ulazak u vlast

admin