Grad Trebinje
Hercegovina

Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara: Očuvanje srpskog identiteta nije inat, već zaštita duha grada

Ideja koja ima za cilj osnivanje institucije za očuvanje i razvoj kulturnog identiteta srpske zajednice u Mostaru nije inat niti guranje prsta u oku drugima, već zaštita raznolikosti, istorije i onoga što jesmo. Očekujem pritiske i pokušaje blokada, ali i da ova inicijativa konačno zaživi.

Istakao je to za “Glas Srpske” zamjenik predsjednika mostarskog Gradskog vijeća Velibor Milivojević (SNSD) govoreći o namjeri o kojoj je bilo riječi još 2012. godine, a koja je, u formi odluke uvrštena u ovogodišnji plan rada te gradske institucije.

Zadovoljan je, kaže, što su predložene tačke ušle u plan za ovu godinu, a ružnu sjenu na sjednicu, koja je održana u utorak, bacilo je protivljenje Armana Zalihića iz SDP-a da se raspravlja o osnivanju takve institucije.

– To pokazuje da je još u glavama pojedinaca, nažalost, dozvoljeno sve, samo ne ono što nosi srpski predznak. Stavljajući u program rada Vijeća ovakvu odluku, čak i ne nazivajući je srpska, htio sam i da srpska zajednica ima, kroz nju, pristup budžetu i da se na taj način može zaštititi, odnjegovati i unaprijediti sve u vezi sa kulturom, tradicijom i istorijom srpskog naroda. Ne mislim da bilo šta što je nacionalno, može da bude kamen spoticanja ili urušavanja građanskog Mostara, jer upravo, u najboljem razvojnom periodu grada, iz okvira nacionalnih institucija i udruženja, kada govorimo o kulturi, su došla najznačajnija djela, po kojima su i grad i država u kojoj se nalazi, dobila velika djela i postala prepoznatljiva – istakao je Milivojević.

GLAS: Zbog čega je jedna takva institucija, koja je u najavi, bitna?

MILIVOJEVIĆ: Važna je da bi zadržali ravnotežu i Mostar kao široko otvoreni, multietnički grad gdje će raznolikosti kultura i tradicija, te načina života, uspjeti da privlači turiste i sve dobronamjerne ljude. Da uživaju i vide šta sve može biti na jednom mjestu te kako se može lijepo živjeti zajedno, tolerišući jedni druge.

GLAS: Da li je to ključni model za funkcionisanje Mostara?

MILIVOJEVIĆ: Da. Istinska građanska opcija za mene je veoma dobra kada govorimo o opštim načelima i pravila života, ali ne vidim ni razlog da skrivamo nešto sa čim smo rođeni i što jesmo. Ta šarolikost nas može obogatiti i jasno iznoseći to ko smo i šta smo, ne da bi prkosili drugima, već da bi kroz nacionalnu notu dali gradu najbolje od svih nas.

GLAS: Kakvi su planovi? Kada se očekuju nove rasprave o ovoj ideji?

MILIVOJEVIĆ: Planirano je da u trećem kvartalu raspravljamo o ovome. Namjerno da sam izabrao taj period. Pred nama su važnije stvari koje moramo da rješavamo, koje tište sve građane. Kada uđemo u drugu polovinu godine, možemo da krenemo da se bavimo i ovim stvarima, koje nisu manje bitne, ali mogu da sačekaju da epilog dobiju neke koje su trenutno važnije.

GLAS: Očekujete li još pritisaka ili blokada?

MILIVOJEVIĆ: Biće sigurno različitih komentara i pritisaka, ali je, prema sadašnjem raspoloženju, velika većina vijećnika, u nezvaničnim kontaktima, saglasna da nam je jedna takva institucija potrebna. Vidjećemo kada detaljno iznesemo program rada i organizacije kakvo će biti viđenje.

Atmosfera

GLAS: Kakva je opšta politička situacija u Mostaru?

MILIVOJEVIĆ: Zbog stranačkih prepucavanja izvan sjednica te razmišljanja pojedinih vijećnika stiče se utisak jedne velike napetosti. Mislim, da to, ipak, nije tako. Mostaru su potrebne promjene i ljudi koje će zaštititi grad i pogurati ga naprijed. Očekujem da ćemo svi djelovati u tom pravcu, a u cilju boljeg života običnih građana koje moramo prestati da zamaramo nekim našim igricama jer od nas očekuju rad i produktivnost.

Glas Srpske

Povezane vijesti

Za Srbe u Mostaru ponovo nema mjesta u javnom sektoru (VIDEO)

admin

Palijativnu njegu imaju samo bolnice u Gradišci i Nevesinju

admin

Milivojević: Na sceni nacionalna diskriminacija Srba u HNK

admin

Milivojević: Najviši interes srpske zajednice je da podrži Maria Kordića

admin

Milivojević: Očekujemo ulazak u vlast

admin

Srpska lista očekuje još jedan mandat u Gradskom vijeću

admin