Grad Trebinje
Hercegovina

Palijativnu njegu imaju samo bolnice u Gradišci i Nevesinju

U Republici Srpskoj samo dvije zdravstvene ustanove pružaju usluge palijativne njege za pacijente u terminalnoj fazi bolesti, za koje ni savremena medicina nema lijeka, a članovi porodice nemaju ni znanja ni snage da se o njima staraju i da im olakšaju posljednje dane.

Naime, prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u Srpskoj postoje samo dvije referentne ustanove za pružanje palijativne njege terminalnim pacijentima, a to su bolnice u Gradišci i Nevesinju.

Kako je za “Nezavisne novine” navela Branka Radišić, nadzorna medicinska sestra na Odjeljenju palijativnog zbrinjavanje u Bolnici Gradiška, trenutno je na ovom odjeljenju zauzeto svih deset kreveta kojima raspolažu, te je dodala da im stalno stižu novi pacijenti, među kojima su i oni mlađe životne dobi.

Ona je pojasnila da ovo odjeljenje prima pacijente u terminalnoj fazi karcinoma, kao i pacijente koji su komatozni.

“Šest kreveta su opšti dio, četiri kreveta su za pacijente u komatoznom stanju, a nekima od njih je potrebna mehanička ventilacija”, rekla je Radišićeva.

Dodala je da su tokom perioda pandemije virusa korona morali da smanje broj kreveta na ovom odjelu, te su primali samo šest pacijenata, jer je većina osoblja radila na kovid odjeljenju.

“Od februara smo se vratili u puni kapacitet, a od marta su nam stalno zauzeti svi kreveti. Imamo i mlađe pacijente, pacijente koji nam dolaze nakon saobraćajnih nezgoda ili zbog trauma nakon pada s visine”, kazala je Radišićeva, dodajući da je priliv pacijenata koji dolaze u terminalnoj fazi karcinoma veći, jer se ovakvi pacijenti češće smjenjuju, neki od njih se oporave pa budu otpušteni kući, dok nažalost neki slučajevi završe fatalno.

Objasnila je da boravak pacijenata na ovom odjelu nije vremenski ograničen, te da ponekad imaju pacijente koji tu godinama leže.

Imali smo jednog pacijenta koji je bio kod nas tri godina i osam mjeseci, to nam je najduže što nam je pacijent ležao na Odjeljenju palijativnog zbrinjavanja”, navela je Radišićeva.

Sa druge strane, Univerzitetski klinički centar RS (UKC RS), kao najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, još nema odjel palijativne njege, ali kako su za “Nezavisne novine” kazali, prvi koraci ka realizaciji projekta izgradnje ovakvog jednog objekta su preduzeti.

Vlada Republike Srpske je odobrila finansiranje projekta ‘Izgradnja i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti UKC RS'”, kazali su u UKC RS.

Dodali su da je u sklopu ovog objekta planirano da na jednoj od etaža bude smještena klinika za palijativnu njegu kapaciteta sa 90 kreveta, u kojoj će biti zbrinjavani onkološki pacijenti koji su u terminalnoj fazi bolesti.

Pored usluga palijativne njege, u ovom objektu onkološkim pacijentima biće pružena najsavremenija zdravstvena zaštita na jednom mjestu, počevši od uspostovaljanja dijagnoze, ordiniranja terapije, hirurškog zbrinjavanja, preko psihološke pomoći”, naveli su u UKC RS za “Nezavisne novine”.

Porodice teško oboljelih pacijenata za pomoć se u posljednje vrijeme često obraćaju i domovima za stara lica, a neki od njih imaju stacionare za lakše slučajeve kao i za nepokretne korisnike. Takav stacionar ima i Dom penzionera Banjaluka, gdje se u skladu s mogućnostima ove ustanove pruža određena medicinska pomoć i pažnja lakše oboljelim korisnicima i onim nepokretnim, za koje se porodica ne može stalno brinuti.

“Naše stručno osoblje takve pacijente previja, daje im lijekove te ih hrani, daju im piće, presvlači i kupa, a pružamo i uslugu ograničene fizikalne terapije. Mi nismo registrovani za pružanje palijativne njege, ali jedno smo vrijeme čak i razmišljali da izgradimo dodatni objekat upravo za pružanje ove usluge, jer je potreba za tim velika, a pomoć porodicama ovakvih korisnika je nemjerljiva”, kazala je za “Nezavisne novine” Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera Banjaluka.

Anja Maturagić/Nezavisne novine

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

Porodilište zaštitni znak Nevesinja

admin

Za Srbe u Mostaru ponovo nema mjesta u javnom sektoru (VIDEO)

admin

U Nevesinju nagli skok oboljelih: Najviše zaraženih koronom u jednom danu od aprila

admin

Milivojević: Na sceni nacionalna diskriminacija Srba u HNK

admin

Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara: Očuvanje srpskog identiteta nije inat, već zaštita duha grada

admin

Milivojević: Najviši interes srpske zajednice je da podrži Maria Kordića

admin