Grad Trebinje
Hercegovina

U Mostaru počeli pregovori: Jedno važno mjesto pripada i Srbima

Prva runda pregovora političkih subjekata koji su uspjeli da izbore mjesto u Gradskom vijeću Mostara okončana je danas i ponovo je potvrđeno da će se još neko vrijeme lomiti koplja o tome ko će biti novi gradonačelnik te da li će i ko od srpskih predstavnika zasjesti u fotelju potpredsjednika tamošnje Skupštine.

Na današnjem sastanku nije postignut dogovor o novom gradonačelniku Mostara i predsjedniku Gradskog vijeća, ali je dogovoreno da rukovodstvo vijeća bude izabrano na prvoj sjednici koja je zakazana za utorak.

Domaćin sastanka, predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić, izjavio je da dogovora o gradonačelniku nema i da tri bloka, odnosno Koalicija za Mostar u kojoj su SDA, SBB, DF, zatim HDZ BiH i BH blok, koji čine SDP i Naša stranka imaju svoje kandidate.

– Mislim da će ovog puta brže biti izabran gradonačelnik, jer je stav da oni čiji kandidat u prvom ili drugom krugu ne dobije podršku ne prave blokade i da Gradsko vijeće počne da radi u punom kapacitetu da bi bili rješavani problemi koji čekaju osam godina – rekao je Zalihić na konferenciji za novinare.

Najavio je da će SDP na prvoj sjednici vijeća tražiti formiranje kluba ostalih te izbor jednog vijećnika iz reda ostalih u rukovodstvo Gradskog vijeća.

Irma Baralija iz Naše stranke rekla je da je atmosfera na sastanku bila konstruktivna i da je postignut konsenzus da grad ne bude u bezvlašću. Naglasila je da je ona kandidat Naše stranke za gradonačelnika, a da se o tome čeka stav SDP-a, koji će biti poznat večeras.

Kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika Zlatko Guzin rekao je da nije zadovoljan rezultatima sastanka, jer nije postignut dogovor čak ni o tome da gradonačelnik bude biran javnim glasanjem.

– Usaglasili smo se da će na prvoj sjednici biti izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća. To je jedino što je rezultat ovoga sastanka. Treba još mnogo razgovarati da bi se nešto postiglo u Mostaru – ocijenio je Guzin.

Velibor Milivojević, koji je u ime koalicije “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” osvojio odbornički mandat na izborima 20. decembra prošle godine, za “Glas Srpske” kaže da je dobro što su stranke počele da pričaju i da razmjenjuju ideje o budućoj gradskoj vlasti.

– Dani koji slijede će malo više pokazati suštinu sa kojom treba i na prvoj sjednici da se susretnemo, a to je izbor svih gradskih tijela. Iskreno se nadam da će već na prvoj sjednici biti dovoljno razuma i da će biti svi izabrani, od predsjednika Gradskog vijeća do gradonačelnika – istakao je Milivojević.

Na izborima su izabrana četiri srpska odbornika. Uz Milivojevića, tu su i dva predstavnika iz HDZ-a BiH i jedan iz Koalicije za Mostar.

– Zahtijevaću da Srbi dobiju predstavnika u rukovodstvu. Volio bi da mi, konkretno kao autentični predstavnici, budemo na nekoj od tih pozicija, odnosno da imamo mjesto potpredsjednika vijeća ili da dobijemo neku drugu. Suština je da moramo biti zastupljeni – rekao je Milivojević.

Slaven Bevanda iz Hrvatske republikanke stranke objasnio je da klubovi naroda u vijeću predlažu kandidate za rukovodstvo Gradskog vijeća i da se zajedno glasa na način da kandidat s najvećim brojem glasova postaje predsjednik Gradskog vijeća, a ostala dvojica zamjenici. U slučaju izbora gradonačelnika iz istog naroda, ide se u ponovni izbor predsjednika vijeća.

Direktni izbor

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Mario Kordić rekao je da se svi slažu da je potrebno raditi na poboljšanju uslova života u Mostaru, ali da se zapinje kod izbora gradonačelnika. Bilo bi, kaže, puno jednostavnije da se gradonačelnik bira direktno, “ali pravnici kažu da je za to potrebno mijenjati i Ustav Federacije BiH”.

– Očekujem podršku svih vijećnika za gradonačelničku poziciju – poručio je Kordić.

Glas Srpske

Povezane vijesti

“Neka bude svjetlost nad Mostarom” Počela akcija prikupljanja sredstava za obnovu Saborne crkve

admin

Haos u Mostaru: Jaka kiša i vjetar nosili sve pred sobom (VIDEO)

D D

Nevesinjci se sve više okreću Mostaru (Video)

admin

KONKURS ZA POSAO Trgovac u maloprodajnom objektu (m/ž)

admin

Za Srbe u Mostaru ponovo nema mjesta u javnom sektoru (VIDEO)

admin

Dodik: Na terenu mijenjati položaj Srba u Mostaru, inače je sve MRTVO SLOVO NA PAPIRU

admin