Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

MAJKIĆ O “SMJENI” SAVJETA MINISTARA “Inicijativa je politički cilj, a ne želja za poboljšanjem”

Sjednica Predstavničkog doma BiH zakazana za 11. januar, na dnevnom redu će imati zahtjev za glasanje o nepovjerenju Savjetu ministara.

Najveći broj ovakvih inicijativa koje dolaze na Predstavnički dom završava neuspješno i ne vodi ka poboljšanju, smatra delegat SNSD u Domu naroda BiH, Dušanka Majkić.

– Nije zabranjeno slati inicijative, ali ovakve više služe za političke ciljeve, nego za realizaciju i želju za poboljšanjem, jer da postoji želja za poboljšanjem, onda bi ključni politički akteri napravili dogovor – kaže Majkić za Srpskainfo.

Smatra da upravo dogovor nedostaje Savjetu ministara BiH za bolje rezultate.

– Nema mnogo aktivnosti Savjeta ministara zato što ne postoji dogovor oko najznačajnijih stvari. Uvijek neko iz nekog naroda pravi problem i ne daje saglasnost da se o tom pokrene rasprava i na Savjetu ministara i na Parlamentarnoj skupštini, i to je razlog zašto Savjet ministara ne daje bolje rezultate. Moglo bi biti bolje, usprotivno interesima Republike Srpske kao što je bilo u prošlom sazivu, a nadam se da se to neće dogoditi – navodi Majkić.

Mišljenja je da neće doći do opoziva nijednog  člana Savjeta ministara, jer smatra da ova inicijativa neće dobiti saglasnost oba Doma Parlamentarne skupštine BiH.

– Opozicija ne bira sredstva da se domogne vlasti. Međutim, postoje Ustavne smetnje i realizacije tog cilja. Da bi bio opozvan član Savjeta ministara, odnosno, predsjedavajući, zahtjev mora dobiti saglasnost oba Doma Parlamentarne skupštine, to je odredba koja mora biti ispunjena, njima je poznato kako će se to završiti, bar što se tiče Doma naroda – istakla je Majkić za Srpskainfo.

Podsjećamo da su predlagači za glasanje o nepovjerenju Savjetu ministara poslanici iz Federacije BiH Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić, Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

Ono su u obrazloženju naveli da, prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj Savjet ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu.

Kako kažu, aktuelni Savjet ministara nije pokazalo kapacitet, zainteresiranost ni spremnost da se uključi u rješavanje nekih gorućih pitanja poput migrantske krize i sprečavanja izgradnje odlagališta nuklernog otpada u Trgovskoj gori, a situacija sa pandemijom koronavirusa u BiH dodatno je pokazala nespremnost vlasti da preduzmu bilo kakvu smislenu i koordinisanu aktivnost u cilju zaštite života i zdravlja građana.

U inicijativi su zastoj na evopskom putu i odsustvo napretka BiH na putu ka NATO, naveli kao jedan od razloga zbog kojih Savjet ministara predvođen Zoranom Tegeltijom više ne zaslužuje podršku Parlamenta BiH.