Grad Trebinje
Region

Milan Radoičić priznao da je organizovao napad na severu Kosova

Advokat Milana Radoičića, kontroverznog biznismena i sada već odlazećeg potpredsednika Srpske liste, Goran Petronijević, kazao je danas na konferenciji za medije da je Radoičić prihvatio odgovornost za organizovanje oružanog sukoba kod Banjske. Advokat je to pročitao iz saopštenja Milana Radoičića.

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja o pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga ni vlast Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teroru“, pročitao je advokat iz saopštenja Milana Radoičića.

„Zbog povinovanja političkim razlozima, smirivanje situacije, više puta smo se povlačili jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će KFOR preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju, već kao slabost. Kao rezultat toga, iz dana u dan su se povećavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirala sever Kosova. Jednostavno, sve metode otpora do sada nisu dale nikakvo poboljšanje života, već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio na taj čin“, pročitao je advokat.

Advokat nije želeo komentariše snimak koji je ranije objavio kosovski ministar policije.

Vučić: Radoičić podneo ostavku

Podsećanja radi, danas je odjeknula vest da je Vučić izjavio je u intervjuu za špansku nacionalnu televiziju TV Espanjola da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić podneo ostavku na tu funkciju.

Ime Milana Radoičića našlo se u centru zbivanja na Kosovu i Metohiji, kada je minulog vikenda došlo do oružanog sukoba kod sela Banjska. Šta se tačno dogodilo u noći između subote i nedelje i kako je došlo do pucnjave, do sada još nije u potpunosti jasno, a prisustvo potpredsednika Srpske liste potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je tada demantovao informacije koje su se pojavile u medijima, da je Radoičić ranjen u ovom sukobu, te dodao da će biti saslušan pred nadležnim organima u Srbiji.

„Milan Radoičić se nikada nije skrivao, drugo je šta ja mislim i što ništa Srbiji ovo nije moglo da donese. On će odgovoriti pozivu organa Republike Srbije. On je na teritoriji centralne Srbije. Nije ranjen, sebe smatra borcem za slobodu, ali postoje stvari i pitanja na koje će morati da odgovori“, rekao je Vučić ne precizirajući od kojih organa je Radoičić dobio poziv i u kom svojstvu.

Podsećnja radi, u sukobu je ubijen kosovski policajac i još najmanje četiri osobe, od kojih su mediji objavili imena trojice Srba, a pre dva dana je pronađeno i četvrto telo, sumnja se da je ta osoba bila deo naoružane grupe.

Komentar