Grad Trebinje
Region

Milutin Mićović Zdravku Krivokapiću: Vaša odluka ulazi u nove primjere čojstva i junaštva

Poštovani predsjedniče Vlade Crne Gore, gospodine Zdravko Krivokapiću,

Prvo, da Vam čestitam na Odluci, da kao predsjednik Vlade, u prelomnom momentu dramatičnog sukoba unutar naroda Crne Gore, omogućite ustoličenje Mitropolita Joanikija na Cetinju, na Tronu velikih mitropolita crnogorskih, a što je bilo dovedeno u pitanje destruktivnom i sumračnom namjerom bivše vlasti.

Ta Vaša odluka, znam, podrazumijevala je, ne samo veliku odgovornost i ličnu hrabrost, nego i vjeru, i jako bratoljubivo i bogoljubivo srce.

To su one odluke i momenti u životu, koji vidno ulaze ne samo u ličnu istoriju, nego i u istoriju države i naroda.

To su one odluke, pred kojima su racionalna logika i pragmatična pamet, inferiorne – time su one veće i djelotvornije, a njihove će se blagotvorne posljedice pokazivati kroz budućnost.

Mislim da dijelimo mišljenje, da nijeste učinili to što ste učinili, ne samo po Srpsku crkvu u Crnoj Gori, nego i po državu Crnu Goru, nastale bi nesagledivo pogubne posljedice.

Crna Gora je tako podijeljena, tačnije – jedan narod po krvi, vjeri i jeziku, Srbi Crnogorci, dovedeni su do praga samoistrage.

Naravno, bivša vlast, sve je učinila, radi gole vlasti, da ti razdori među braćom budu što teži i pogubniji. Smislili su i ovaj poslednji konflikt da bude najteži, i nezaustavljiv.

Zato je Vaša odluka takvog ranga, da to djelo ulazi u nove primjere čojstva i junaštva.

Na kraju, ta Odluka, Crnoj Gori vraća ravnotežu i mir u njenim temeljima.

Milutin Mićović