Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Mladen Stanković: Srbija odobrila 30 miliona evra za izgradnju trebinjskog aerodroma

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske obavila je premjer zemljišta na 300 hektara u skladu sa opštim zakonom o eksproprijaciji između naselja Taleža, Cerovac i Hum za potrebe izgradnje budućeg aerodroma. Na tom dijelu su odrađena geodetsko-tehnička snimanja i pripreme za buduću eksproprijaciju, cijepanje parcela za izradu zoning plana i procjena vrijednosti nekretnina, koje ulaze u obuhvat eksproprijacije.

Gdje se stalo sa tim poslom i kada možemo očekivati da postupak eksproprijacije nekretnina radi izgradnje aerodroma Trebinje bude završen?

U skladu sa Zakonom o posebnom postupku eksproprijacije zemljišta za izgradnju aerodroma, privredno društvo „Aerodrom Trebinje“ d.o.o Trebinje će se obratiti RUGIP-u sa Predlogom za eksproprijaciju, uz to će priložiti i dokaz o deponovanim sredstvima za ovu namenu. Kao što je Predsednica Vlade Republike Srbije danas rekla u Banja Luci, Narodna skupština Republike Srbije je juče (12.11.2020.) usvojila rebalans budžeta za 2020. godinu kojim su predviđena i sredstva za prvu fazu izgradnje aerodroma u Trebinju, u iznosu od 30 miliona evra. Značajan deo ovih sredstava biće utrošen za otkup zemljišta, čime će proces eksproprijacije biti završen. Time se nastavlja realizacija projekta.

Početkom oktobra timovi Republičke uprave civilne zaštite iz Banjaluke i Trebinja počeli su deminiranje površina pod minskim poljima na dijelu prostora na kom će se graditi aerodrom.

Da li je taj posao završen?

Posao deminiranja zemljišta je u nadležnosti institucija Republike Srpske i prema informacijama predstavnika Grada Trebinja, deminiranje minsko-eksplozivnih sredstava na lokaciji budećeg aerodromskog kompleksa je završeno.

Konzorcijum hercegovačkih građevinskih preduzeća, njih 15 su u pismu namjere istakli da su spremni da učestvuju u projektu izgradnje poštujući sve propise i pravila struke kao i rokove izgradnje koje odredi investitor.

Kada možemo očekivati da bude raspisan tender za izvođača radova?

Sredstvima koje je Republika Srbija opredelila za prvu fazu izgradnje aerodroma stiču se uslovi da se završe aktivnosti na izradi Zoning plana, izradi kompletne projektno-tehničke dokumentacije, a nakon toga će se sprovesti i nabavke za izvođenje radova na aerodromu. Smatramo da su građevinske kompanije iz Republike Srpske pokazale veliku spremnost i da su su naravno u prednosti, svakako će i ove nabavke biti sprovedene onako kako zakon nalaže.  

Prvi avioni, kako je najavljeno od zvaničnika Srbije i Srpske trebalo bi sa budućeg aerodroma da lete već krajem 2021. godine.

Da li će radovi biti završeni do tada i hoće li biti prolongiranja rokova za izgradnju?

Iako se ne pojavljujemo previše u javnosti, svakodnevno radimo kako bi se rokovi koje je najavio predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade ispunili. Za sada sve ide kako je planirano.

Radio Trebinje

Povezane vijesti

Ryanair najavio 79 linija iz Hrvatske, evo u koje gradove možete iz Dubrovnika

admin

AIR Serbia i ovog ljeta leti prema Dubrovniku i još pet hrvatskih aerodroma, evo detalja

admin

Dobroslavić o gradnji aerodroma u Trebinju: Ne želimo se miješati u njihovu odluku, ali nije nam drago

admin

Franković ponovo o aerodromu Trebinje: Srbija ima neke namjere za koje ne znamo kakve su

admin

Freebird pokreće 13 charter linija iz Dubrovnika, evo prema kojim gradovima

admin

Što kažu Dubrovčani o gradnji trebinjskog aerodroma?

admin