Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Momirović: Zajedno sa BiH radimo na projektu aerodroma Trebinje

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislavom Momirovićem o infrastrukturnim projektima koji su od važnosti za obje zemlje.

“Srbija i Bosna i Hercegovina zajednički rade na jednom od najvrednijih investicionih poduhvata u ovom dijelu Europe, na autoputu Beograd – Sarajevo ukupne vrijednosti oko dvije milijarde eura. Zajedno radimo i na aerodromu Trebinje. Sve ovo će doprinijeti dodatnom razvoju projekta mini Šengen”, napisao je Momirović na svom tviter nalogu poslije sastanka.

Dodao je da je sa Mitrovićem saglasan da su odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine na uzlaznoj putanji i da to potvrđuje i spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje, koja bilježi konstantan rast i očekuje se da će obim premašiti dvije milijarde eura.

U okviru projekta radi se na dvije dionice i to: Sremska Rača-Kuzmin sa mostom preko rijeke Save, dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman, dužine 60 kilometara, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva .

Pored toga, ministri su razgovarali i o dinamici radova i infrastrukturnoj povezanosti Srbije sa Bosnom i Hercegovinom kroz projekat izgradnje brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, rekonstrukciji i održavanju međudržavnih mostova, o izgradnji novog graničnog prelaza na lokaciji Sremska Rača i rekonstrukciji graničnog prelaza na lokaciji Kotroman – Vardište, što bezbjednijem plovnom putu i čišćenju korita reke Save kao i planiranoj izgradnji aerodroma u Trebinju.

“Vlada Srbije donijela je odluku da investira u aerodrom Trebinje, smatramo da je to za nas strateška zajednička investicija. To će biti aerodrom u vlasništvu Bosne i Hercegovine i za nas je važno da svi nadležni organi u Sarajevu preduzmu sve aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi taj aerodrom mogao da doživi punu ekonomsku eksploataciju na radost građana BiH”, kazao je Momirović.

Ministri su zaključili da je od velikog značaja što susjedn zemlje imaju sve čvršće bilateralne odnose, posebno u uslovima svjetske pandemije kada je solidarnost potrebnija neko ikada, a bliska saradnja pravi put za ekonomski oporavak i dalji prosperitet.

“Naša politika je mini Šengen, da nema nikakvih barijera u protoku ljudi i robe između naše dvije države, želimo da potpuno ekonomski integrišemo region na način kako je to učinila Evropska Unija”, rekao je Momirović, dodavši da smatra da je nedavna donacija od 10.000 vakcina BiH na incijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pravi pokazatelj koliko su za Srbiju važni što čvršći prijateljski odnosi sa BiH.

Ministar Mitrović je istakao da je primjetno da Republika Srbije izuzetno vodi računa o svojim susjedskim odnosima, prije svega sa Bosnom i Hercegovinom i izrazio je zahvalnost u ime svih građana na donaciji vakcina.

“Republika Srbija na čelu sa gospodinom Vučićem do sada je pokazala i pokazuje da želi dobre prijateljske odnose, da ulaže u BiH, a najbolji primjer je dogovor koji je Vučić pokrenuo zajedno sa Erdoganom (Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Republike Turske, op.a.) i Predsjedništvom Bosne i Hercegovine oko vjekovne zamisli povezivanja Beograda i Sarajeva izgradnjom auto-puta”, rekao je Mitrović.

Povezane vijesti

Ryanair najavio 79 linija iz Hrvatske, evo u koje gradove možete iz Dubrovnika

admin

AIR Serbia i ovog ljeta leti prema Dubrovniku i još pet hrvatskih aerodroma, evo detalja

admin

Dobroslavić o gradnji aerodroma u Trebinju: Ne želimo se miješati u njihovu odluku, ali nije nam drago

admin

Franković ponovo o aerodromu Trebinje: Srbija ima neke namjere za koje ne znamo kakve su

admin

Freebird pokreće 13 charter linija iz Dubrovnika, evo prema kojim gradovima

admin

Što kažu Dubrovčani o gradnji trebinjskog aerodroma?

admin