Grad Trebinje
Region

Moskva poručila Incku: Dosta samovolje, vrijeme da se ukine vanjski protektorat prema BiH

Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlaštenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije

Moskva poziva visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka (Inzko) da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji, poručilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u saopćenju koje su objavili mediji, u balkanskim medijima uveliko se citira pismo visokog predstavnika upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske sa zahtjevom da u roku od tri meseca oduzmu povelje s odlikovanjima koje su dodijeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

Šteti postkonfliktnoj normalizaciji

– Ne ulazeći u suštinu pretenzija Incka, smatramo da je neophodno da podsjetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem predstavničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta – ističe se u saopćenju.

Kako se navodi, visoki predstavnik nije se čak ni konsultovao sa upravnim odborom Savjeta za provođenje mira, koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.

Također, Moskva smatra da drsko ponašanje Incka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH.

– Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlaštenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povjereni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Incka da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose – saopćilo je rusko Ministarstvo.

Zakonski izabrani organi

Takođe se navodi da Inckov neumjesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju „dodatnu vrijednost“ za rješavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam.

– Sigurni smo da je došlo vrijeme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam vanjskog protektorata prema suverenoj BiH, i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe – zaključuje se u saopćenju.