Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

SJEDNICA ZAVRŠENA SNSD odbio da ukine akcize na gorivo

Dom naroda BiH odbio je da o ukidanju akciza na gorivo glasa po hitnoj proceduri.

Iz Federacije je za glasalo svih deset delegata, a iz Republike Srpske su četiri delegata iz SNSD bila protiv, a Mladen Bosić za.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH sada može da bude razmatran u redovnoj proceduri. A to znači da će cijeli proces trajati duže i da zakon na kraju može da bude odbijen, usvojen u istom ili čak u drugačijem tekstu nego u Predstavničkom domu BiH. U tom slučaju, uslijedilo bi usaglašavanje teksa konačnih izmjena zakona.

Delegat u Klubu Srba, Dušanka Majkić (SNSD) poručila je na sjednici Doma naroda da je Predstavnički dom mogao da pogriješi, ali da ovaj dom ne smije da pogriješi. Ona je naglasila da u PS BiH ne postoji niko ko je protiv da se nađe način za pojeftinjenje goriva u BiH, ali da je problem što izmjenu ovog zakona ne prati analiza Upravnog odbora UIO BiH koji je ključak za davanje saglasnosti za ove promjene.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Majkićeva je poručila da je na sjednici trebalo da dođu i predlagači zakona i ministri finansija.

– Mnoge partije u izbornoj godini posežu za izmjenama zakona o akcizama i PDV. Misleći da bi im to moglo koristiti na izborima, ali to nije pametno s aspekta šta time dobijamo, a šta gubimo. Da li će ovo napraviti problem budžetima koji su već usvojeni? Da li postoji takva analiza? Najstrašnije je što u ovom momentu ne postoji ništa što govori o trogodišnjem fiskalnom okviru u kome treba da se krećemo – rekla je Majkićeva.

Delegat Nikola Špirić izjavio je da krizna situacija ne znači da zakon treba da bude usvojen po hitnoj proceduri, kršeći druge propise u BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

–  Krši se član 17 Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja BiH. Dalje, ljudi su već uvezli gorivo, platili akcize, da li će im novac biti vraćen? To mora da piše u zakonu, ovaj zakon je nedovršen. Ovdje piše da, nakon šest mjeseci, Savjet ministara može da produži rok važenja ovog zakona za još tri mjeseca. To je pravna nesigurnost, prenošenje parlamentarnih nadležnosti na savjet ministara. Pravimo anarhiju. Ako je to nekom cilj u ovoj krizi, neka mu je na čast. Želimo da o ovome razgovaramo, ali nismo spremni da nas gurate u kršenje Ustava i zakona – poručio je Špirić.

Delegat Mladen Bosić odgovorio je da vanredne i hitne procedure zahtijevaju hitnu proceduru za usvajanje izmjena Zakona o akcizama. To je drastično poskupljenje goriva.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Ova vlast se ponaša kao noj. Kad god je krizna situacija, zabiju glavu u pijesak i čekaju da ona prođe, bez ikakve intervencije. I uspijevaju u tome, to je fascinantno. Ovo je fenomen. Ne mogu da prihvatim da niste shvatili poruku javnog mnjenja i zato je opozicija uskočila u prostor i traži od vas da djelujete. Opozicija je uspjela, zato mi ovdje sjedimo – rekao je Bosić.

Delegat Denis Bećirović rekao je da nije tačno da sjednici ne prisustvuju predlagači zakona, jer je u sali šef Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu, Saša Magazinović. Zakon je u Predstavničkom domu usvojen na prijedlog SDP. Dragan Čović je odgovorio da predlagač više nije SDP, nego Predstavnički dom.

Delegat Zlatko Miletić pročitao je pismo građanke Dragane Marić koje je uputila, kako kaže, svim delegatima Doma naroda BiH: „Svojim neradom ste sludili sve narode ove zemlje. Sinoć sam bila na jednoj od pumpi i bolje da vam ne prenosim šta vam sve žele široke narodne mase čekajuči u redu za gorivo…“.

S druge strane, izmjene Zakona o PDV, koji je Predstavnički dom BiH usvojio na prijedlog Mirka Šarovića (SDS), Dom naroda danas neće ni razmatrati.

Predsjedavajući Doma, Dragan Čović, rekao je da je takva odluka u skladu s Poslovnikom i da će izmjene Zakona o PDV biti razmatrane na sjednici Doma naroda BiH 24. marta.

Ovaj zakon predviđa smanjenje stope na osnovne životne namirnice sa 17 na pet odsto, a povećanje za luksuznu robu na 22 odsto.