Grad Trebinje
Hercegovina

Nastavak sage o hidroelektrani na Drini kod Foče: Ustavni sud drži na leru “Buk Bijelu”

Saga o hidroelektrani (HE) “Buk Bijela”, čiju gradnju na Drini kod Foče prate blokade dijela političara iz FBiH, nastavlja se, po svemu sudeći, jer je pod znakom pitanja da li će Ustavni sud BiH do kraja januara, kako je najavljeno, objelodaniti novu odluku o tom projektu.

Prva odluka Ustavnog suda BiH je donesena lani u julu, kada su odlučivali o zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske u vezi sa projektom “Buk Bijela”, a koji su tražili zabranu gradnje, jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH. Tada su sudije naložile formiranje zajedničke komisije, od članova Komisija za koncesije BiH i Srpske, ali zbog problema i opstrukcija, oni u roku od tri mjeseca nisu došli do rješenja te je ovo pitanje ponovo došlo u ruke pravosuđa. Sudije su tako prvo uvažile zahtjev Zajedničke komisije i dali im još šest mjeseci za rješavanje spora, a istovremeno su od Suda BiH zatražili da hitno riješi spor koji je pokrenuo Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije BiH iz reda bošnjačkog naroda sa područja Srpske povodom rješenja o imenovanju u komisiju, što je isto ocijenjeno kao pokušaj blokade.

Posljednji stav Ustavnog suda objelodanjen je početkom decembra 2021, kada su odgodili odlučivanje o privremenoj mjeri do januara ove godine, kada je bilo planirano održavanje plenarne sjednice. Iako smo zagazili u drugu polovinu mjeseca, u Sudu još ne znaju kada će biti plenarna sjednica kojoj mora da prisustvuje svih devet sudija, odnosno šest domaćih i tri strana.

 – Održavanje tih plenarnih sjednica, s obzirom na učešće međunarodnih sudija, trenutno je uslovljeno stanjem pandemije virusa korona, kako u BiH, tako i u zemljama iz kojih oni dolaze ili koje su tranzitne na njihovom putu do Sarajeva. Stoga još nije zakazana plenarna sjednica Ustavnog suda, odnosno nije utvrđen prijedlog dnevnog reda za to zasjedanje – poručili su iz te pravosudne institucije za “Glas Srpske”.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović je istakao za “Glas Srpske” da i oni čekaju odluku Ustavnog suda i Suda BiH da bi nastavili rad.

– Ne zavise stvari koliko od nas, tako da je teško bilo šta prognozirati. Vidjećemo da li će do kraja mjeseca biti nekih novosti. Kao prvu čekamo odluku Suda BiH da eliminišemo barem spor o sastavu zajedničke komisije – rekao je Amović, koji smatra da bi najlošije bilo da sudskim odlukama bude zaustavljen projekat.

Kamen temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju prošle godine, a stav zvaničnika iz reda srpskog naroda jeste da je projekat važan ne samo za Srpsku i Srbiju već za cijelu BiH te da zbog toga, osim političkih, ne vide nijedan drugi razlog za blokade, imajući u vidu da su određeni radovi na terenu u toku.

Percepcija

Milomir Amović ranije je istakao da je rješenje u ovom predmetu postoji, ali da je netačna percepcija da je to zajednički projekat vlada Republike Srpske i Srbije. Kaže da se radi o klasičnom koncesionom projektu gdje je koncesiju dobila “Elektroprivreda Republike Srpske”, koja je pronašla partnera za sufinansiranje i učešće u projektu, a to je “Elektroprivreda Srbije”, tako da je to projekat koji treba da urade dva privredna društva.