Grad Trebinje
Trebinje

Nataša Miljanović Zubac, novinarka RTRS-a: U Republici Srpskoj osjećam se ugroženo

Nataša Miljanović Zubac, novinarka RTRS-a, suočena je sa još jednim napadom. Prije nekoliko mjeseci, njoj je ispred kuće zapaljen automobil, a sada joj je upućena nova prijetnja u vidu “infracrvenih zraka”.

“Pošla sam na spavanje i, kada sam krenula prema dnevnom boravku da otvorim malo persijanere, da prozračim prostoriju – ne smijem ih držati otvorenim zbog svega što se dešava, jer živim u prizemlju – na vratima od dnevnog boravka i na zidu vidjela sam infracrvenu tačkicu koja je podsjetila na infracrveni zrak i u trenutku sam bila paralisana, imajući u vidu da sam suočena sa različitim dešavanjima nakon paljenja mog automobila i različitim vidovima upozorenja koja mi neko upućuje. U ruci sam imala telefon, pa sam uspjela da napravim fotografiju. Pozvala sam sina. On je skočio, došao je do mene, vidio je tu tačkicu i mahinalno uključio svjetlo i ta tačkica je nestala”, rekla je za BUKU Nataša. Ona dodaje da je njen sin krenuo prema vratima, ali ona ga je zaustavila i pozvala policiju.

“Moram priznati da su pripadnici PU Trebinje kao i uvijek bili veoma profesionalni i ekspeditivni. Tu su bili za svega nekoliko minuta. U policiji treba da dam detaljan izvještaj za njihov zapisnik. Ovaj događaj je bio posljednja kap u toj prepunoj čaši svih dešavanja oko mene proteklih nekoliko mjeseci”, ističe Nataša.

Nataša kaže da do danas ne zna tačno šta je MUP RS uradio da se otkriju naručioci i izvršioci koji su joj zapalili auto, a riječ je o krivičnom djelu, a ističe da iz svega potpuno izuzima PU Trebinje.

“Ne osjećam se u Republici Srpskoj bezbjedno, a osoba koje rade takve stvari ja se ne plašim. Za mene su to kukavice. Sve vrijeme samo sam radila svoj posao. Ja sam jedna žena i neko ko vam dođe na ulazna vrata, a tu je bio parkiran moj automobil, zapali ga i time ugrozi i moj život i život članova moje porodice, za to nemam riječi. PU Trebinje uradila je bezbjednosnu procjenu i od 12. jula suočavam se sa nečim što nisam mogla ni da sanjam. Za 26 godina rada na Javnom servisu Republike Srpske suočavam se sa mnogo čim, jer sam se bavila temama koje jako dodiruju neke strukture našeg društva, balkanskom rutom droga, izvještavala sam o ubistvima koja su se ovdje dešavala, bavila sam se Crnom Gorom u kontinuitetu od 2006. godine, ukazivala sam na organizovani kriminal, prozivala sam određena lica, mnogo puta prozvala sam onoga ko je na čelu svega toga bio i svih ataka u Crnoj Gori Milu Đukanovića. Vrlo sam svjesna bila i tada i sada da je to jako povezivo sa krajem u kojem živim. Odnosno, svjesna sam onoga što sam radila, svjesna sam rizika koje sam preuzela kada je istraživačko novinarstvo u pitanju i sa tim sam se nosila sve te godine”, ističe naša sagovornica, dodajući da je i ranije doživljavala prijetnje, kako direktne tako i indirektne od strane pozicije i opozicije, pa i od samog vrha obje strane.

Nataša ističe da sve što je radila radila je argumentovano. Ona ističe da nije naišla na razumijevanje kod uprave RTRS-a za situaciju u kojoj se nalazi.

“Od njih nisam očekivala da me zaštite, oni nisu agencija za bezbjednost, ali sam očekivala da mi pruže podršku kao zaposlenom novinaru te kuće. Ja to nisam dobila”, rekla je Nataša.

Više na BUKA podcast

Komentar