Grad Trebinje
Republika Srpska

NEĆE BITI PREKIDA NASTAVE U ove škole u Srpskoj je do sada UŠLA KORONA

Po posljednjim podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, zbog slučajeva po jednog zaraženog učenika virusom korona, do juče je na kućnu izolaciju od 14 dana upućena jedna grupa od 14 učenika sedmog razreda OŠ „Ivo Andrić“ u Banjaluci, četiri učenika devetog razreda OŠ „Sveti Sava“ u Modriči, jedna grupa učenika trećeg razreda Mašinske škole u Prijedoru, te jedno odjeljenje trećeg razreda Medicinske škole u Banjaluci, jer je zaražena učenica bila u kontaktu sa svim učenicima iz ovog odeljenja.

Istovremeno, njihovi nastavnici ostaju da rade u školama, a nadležni poručuju da zatvaranja škola u Srpskoj, ipak, neće biti. 

Banjaluka

Najnoviji slučaj zabilježen je juče u banjalučkoj Medicinskoj školi, gdje je čitavo odjeljenje upućeno u izolaciju nakon što je virus potvrđen kod jedne učenice.

– Svi učenici ostaju, po propisima, kod kuće narednih 14 dana. Dali smo im uputstva da se, ako se pojave simptomi, jave nadležnim ljekarskim službama. Uskoro će biti organizovana onlajn nastava. Svi njihovi nastavnici su bez simptoma i nastavljaju da rade u školi, s obzirom na to da su stalno provodili mjere zaštite od virusa korona, te se pretpostavlja da nije bilo ni prenosa. Nastavnici redovno koriste maske, a mi smo i učenicima već naredili da i oni koriste maske tokom nastave i te se mjere zaista poštuju – rekao je za Srpskainfo direktor ove škole Mirko Jović.

Apel

Nadležni, istovremeno, apeluju da roditelji ne šalju djecu u školu ako imaju sumnju ili primjete bilo kakav simptom bolesti, kako ne bi ugrožavali druge, ali i kako učenici ne bi provodili puno vremena u izolaciji.

– Apelujem da roditelji, ako primjete bilo kakve simptome kod svoje djece, taj dan ne šalju dijete u školu, već da se obrate nadležnim zdravstvenim ustanovama da se provjeri da li ima ili nema virus. Bolje je da jedan dan dijete ne ide u školu, nego da zbog nekog ili nečijeg propusta dođe u školu i ugrozi ostale – poručio je premijer RS Radovan Višković.

Kako je izjavio, Srpska ima rezervni plan ako dođe do širenja virusa, ali neće se, tvrdi, pribjeći zatvaranju škola, kao u martu ove godine.

Opcije

I ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, podsjećamo, ocijenio je da pojava virusa među učenicima u prvoj sedmici škole nije iznenađenje, te da je važno da škole nisu izvor zaraze. 

– Nisu opcije da se ponovo pravi zatvaranje svih škola. Mjere će prije svega biti usmjerene na pojedinca, pa onda na grupu u razredu, pa onda tek na školu ukoliko bude potrebno – kaže on.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS apelovali su prije svega na roditelje da decu ne šalju u školu ukoliko postoji i najmanja sumnja na zarazu na kovid-19, bilo da je riječ o djeci ili samim roditeljima. Isti poziv, rekli su, odnosi se i na nastavnike koji imaju simptomatične tegobe.

Srpskainfo.com

Povezane vijesti

Kovid potvrde u BiH nakon Nove godine?

admin

Ponovo visoki brojevi novozaraženih, 225 u RS, u Banjaluci 109

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin

Prethodnu godinu obilježila pandemija korona virusa (Video)

admin

Pojeftinilo komercijalno testiranje na koronu u Srpskoj

admin

Komentar