Grad Trebinje
Region

NEMA NEDODIRLJIVIH Crna Gora formira Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

Dritan Abazović najavio da će inicirati formiranje tijela za borbu protiv korupcije na visokom nivou, očekuje pozitivan odgovor Vlade već u četvrtak.

Vlada će uskoro formirati Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

To je, saznaju “Vijesti”, predlog kabineta potpredsjednika Vlade za bezbjednost i borbu protiv korupcije.

Nacionalni savjet, kako nam je saopšteno, biće savjetovno tijelo, ali i kontrolni mehanizam za borbu protiv korupcije na visokom nivou, a u njegovim redovima trebalo bi da budu predstavnici civilnog sektora koji se godinama bore protiv ove društvene anomalije, ekonomski i pravni stručnjaci…

Nacionalni savjet će, ističu izvori “Vijesti”, češljati sve poslove koji su u prethodnom periodu naštetili državnom budžetu. Takođe, biće kontrolni i savjetodavni mehanizam u aktuelnoj državnoj administraciji.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović potvrdio je za “Vijesti” da će inicirati formiranje Nacionalnog savjeta. On je rekao da očekuje da će se Vlada već u četvrtak pozitivno odrediti prema toj inicijativi, kako bi u najskorije vrijeme otpočela procedura formiranja.

“Nacionalni savjet trebalo bi da se bavi najsloženijim i najizazovnijim slučajevima u kojima postoji indicija da je bilo koruptivnih radnji. Savjet treba da se vodi samo jednim motom: više nema nedodirljivih”, kazao je Abazović za “Vijesti”.

Poručuje da građani imaju pravo i da su zaslužili da znaju istinu o pojedinim slučajevima koji se povezuju sa korupcijom na visokom nivou u posljednjih 30 godina.

“Neophodno je da imamo tijelo koje će da se pozabavi bahaćenjem i javašlukom kroz tri decenije i štetom koja je nastala po državu i građane. Nacionalni savjet treba da pošalje snažnu poruku da krčmljenje držvne imovine neće proći nekažnjeno”, poručuje Abazović.

On je kazao da očekuje da će Vlada stati iza inicijative, ali i da će Nacionalni savjet sarađivati i sa drugim granama vlasti.

“Nije namjera da se Nacionalni savjet miješa u rad policije, tužilaštva i sudstva, već da zajednički dođemo do rezultata koji su za našu zemlju u svakom smislu ključni. Posebno su ključni za put Crne Gore u Evropsku uniju i zatvaranje poglavlja 23 i 24”.

Abazović ističe da za formiranje Nacionalnog savjeta postoji i međunarodna podrška.

“Očekujem da će premijer Zdravko Krivokapić već u srijedu u Briselu najaviti formiranje Nacionalnog savjeta i da ćemo nakon toga ući u proceduru kad su u pitanju budući članovi tog tijela”.

vijesti.me

Pratite nas i putem Vibera