Grad Trebinje
Republika Srpska

Nemamo čime da se pohvalimo: Troškovi života samo rastu, skoro dvije trećine zaposlenih ZARAĐUJE ISPOD PROSJEKA

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u decembru prošle godine iznosila je 2.032 KM, što je rekord do sada.

Prema podacima Saveza sindikata RS, porodice u Srpskoj i u ovom mjesecu najviše novca trošile su za prehranu 794 KM, što je skoro 40 odsto iznosa cjelokupne potrošačke korpe.

U odnosu na decembar 2020, potrošačka korpa je u istom mjesecu lani bila skuplja za 87 maraka, dok je trošak za prehranu u ovom periodu poskupio za 66 KM.

S druge strane, prosječna decembarska neto plata u Srpskoj iznosila je 1.038 KM, što je za 59 KM više nego u istom mjesecu 2020. godine.

– Najveća prosječna neto plata u decembru lani isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosila je 1.602 KM, a najniža isplaćena plata bila je u građevinarstvu – 760 KM. Niske prosječne plate primili su i radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 818 KM, u prerađivačkoj industriji – 856, djelatnosti saobraćaja i skladištenja – 765, u trgovini 814, te u ugostiteljstvu 778 KM – saopštili su iz Saveza sindikata RS, iz kojeg su nedavno poručili da je u osam-devet privrednih, proizvodnih i uslužnih djelatnosti prosječna plata jednaka, odnosno malo niža ili malo viša u odnosu na troškove prehrane.

Od ukupno oko 278.600 zaposlenih u Srpskoj, platu ispod prosječne zarađuje njih 179.500 ili skoro dvije trećine.

Iz udruženja potrošača konstantno upozoravaju na loš životni standard većine građana Srpske i BiH, što je potvrdila i analiza Eurostata, prema kojoj smo, na osnovu kupovne moći, na pretposljednjem mjestu, sa 33 odsto prosjeka EU.

srpskainfo.com