Grad Trebinje
Republika Srpska

Nezadovoljni borci izlaze na protest 22. juna u Banjaluci

 Udruženje veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske (VOO rata RS) najavljuje protest 22. juna u Banjaluci, jer, kako tvrde, nisu ispoštovani zaključci koje je Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) usvojila na tematskoj sjednici o pravima i položaju boraca, a koja je održana 9. marta ove godine.

Poručuju da je rok od 60 dana koji su dali Vladi RS da realizuje zaključke istekao i da se ništa nije promijenilo u vezi s pitanjem položaja demobilisanih boraca.

“Na posebnoj sjednici Narodna skupština RS je obavezala Vladu i Ministarstvo da se krene u akciju rješavanja ključnih problema. Vidimo da oni nisu ništa uradili. Dali smo im rok od 60 dana, a 9. maja istekao je taj rok. Nama ne ostaje ništa drugo nego izlazak na ulice, jer smo iscrpili sve što smo mogli iscrpiti”, kaže Risto Jevtić, predsjednik Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata RS, za “Nezavisne novine”.

Jeftić podsjeća da su zahtjevi nezadovoljnih boraca, između ostalog, objava javnog registra boraca i njihovih naknada, povećanje iznosa mjesečnog dodatka za učešće u ratu, tj. u zoni borbenih dejstava, kao i besplatno liječenje boraca prve i druge kategorije. Pored navedenog, ključni zahtjev, kako ističe Jevtić, biće sazivanje nove tematske sjednice.

“Mi ćemo održati protest tokom zasjedanja NS RS i tražićemo da se u dnevni red NS što prije uvrsti tačka o borcima”, naglašava Jevtić.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije RS (BORS), za “Nezavisne novine” kaže da je razgovarao sa predstavnicima Udruženja veterana i da će odluka o učešću na protestima biti donesena na sjednici rukovodstva Boračke organizacije.

“Stav o tako važnom pitanju moraju donijeti organi Boračke organizacije. Oni još nisu zasjedali. Nastojaću da se u što skorije vrijeme održi sjednica Predsjedništva, pa će jedna od tačaka dnevnog reda vjerovatno biti i to”, ističe Ostojić.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nisu odgovorili kakav je njihov stav u vezi s pitanjem najavljenog protesta. Nije nam odgovoreno ni šta je do sada Vlada Srpske uradila u vezi s pitanjem zaključaka Narodne skupštine.

Odgovore na ova pitanja djelimično je dao Denis Šulić, potpredsjednik NS RS.

On navodi da su Vlada RS i resorno ministarstvo intenzivno radili na pripremanju rješenja za poboljšanje položaja boraca i njihovih porodica. Podsjeća na jednokratnu pomoć koju je izvršna vlast obezbijedila putem rebalansa budžeta za ovu godinu.

“Takođe, razmatraju se moguća povećanja izdvajanja za boračke kategorije po različitim osnovama, u zavisnosti od mogućnosti budžeta Republike Srpske. Ali svjesni smo, koliko god se novca izdvoji iz budžeta, da je malo u odnosu na doprinos koji su borci dali za Republiku Srpsku”, ističe Šulić, koji je kadar SNSD-a.

On dodaje da je upravo zbog nastojanja da se riješe problemi ovih kategorija na doradu povučen Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima boraca.

“Povučen je upravo zato da bi se svi zaključci koji su doneseni na posebnoj sjednici NS RS uvrstili u novo zakonsko rješenje”, poručuje Šulić.

Ljubiša Krunić, zamjenik predsjednika Odbora za boračko-invalidsku zaštitu NS RS i poslanik PDP-a, u razgovoru za “Nezavisne novine” kaže da obrazloženja nadležnih ne piju vodu, jer činjenica da nakon tri mjeseca nema detalja kako će se pomoći borcima, dovoljno govori koliko nadležni vode brigu o ovim kategorijama.

 “Trenutno je oko 14.000 nezaposlenih demobilisanih boraca, a 1.600 djece poginulih boraca nalazi se na birou. To je velika sramota”, kaže Krunić.

Podsjetimo, Narodna skupština RS je na 28. posebnoj sjednici usvojila Zaključke klubova poslanika SNSD-a, SP, Demosa, US i NPS u vezi sa razmatranjem stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite, sa osvrtom na izmjene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata RS – prijedlog klubova poslanika SDS-a, PDP-a, DNS-a, Poslaničke grupe SP i samostalnih poslanika.

Nezavisne novine

Komentar