Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Nikome ne trebaju problemi u BiH, a najmanje Srbiji

Srbija vodi odgovornu politiku, poštuje Dejtonski sporazum i integritet BiH, ali i integritet RS u okviru BiH, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentarišući aktuelnu situaciju u BiH Vučić je za austrijski javni servis ORF naglasio da Srbiji nije u interesu da postoji napetost u toj zemlji.

Vučić je rekao i da Srbija ima najmanje interesa, kao ekonomija koja najbrže raste, za napetošću u BiH i regionu.

“Srbija poštuje Dejtonski sporazum, integritet BiH nikada ne dovodi u pitanje, ali istovremeno poštuje i integritet RS unutar BiH. Nikome ne trebaju problemi u BiH, a najmanje Srbiji, koja je najbrže rastuća ekonomija. Naša politika je odgovorna”, objasnio je.

U prilogu u ORF-a posvećenom situaciji u BiH u okviru koga je emitovana izjava predsednika Vučića, ističe se da je Bosna i Hercegovina u dubokoj krizi, da bosanski Srbi blokiraju zajedničke institucije.

ORF ukazuje da su korupcija, socijalni problemi i sve veći broj građana koji napuštaju zemlju negativne pojave s kojima se suočava BiH.

Podseća se da se u oktobru iduće godine u BiH održavaju izbori i da Milorad Dodik i drugi političari u BiH koriste nacionalističku kartu da bi pridobili glasače.

ORF, istovremeno, konstatuje da nema problema u suživotu građana u BiH. Nekadašnji član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su odnosi tri naroda dobri, ako se uzme u obzir da je bilo rata. “Hrvati, Bošnjaci i Srbi nemaju nikakav problem da provedu dane ili posluju u bilo kom delu BiH”, objasnio je on.

Tanjug