Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Novi smjerovi u trebinjskim srednjim školama

Konkursom za upis učenika u srednje škole , u narednoj školskoj 2022-2023. godini, koji je danas objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, predviđeno je da u četiri trebinjske srednje škole bude upisano ukupno 15 odjeljenja.

Ovim konkursom predviđeno  je i uvođenje devet novih smjerova.

U Gimnaziji  „Jovan Dučić“ do sada su upisivali četiri odjeljenja opšteg smjera, a od naredne godine, planirano je da budu upisana dva odjeljenja opšteg smjera, jedno  društveno-jezičkog i jedno prirodno-matematičkog .

Mišo Pešić, direktor ove obrazovne ustanove kaže da im je želja da učenicima ponude više mogućnosti.

„Nadamo se da će biti dovoljno interesovanja. Ono što posebno želim da napomenem budućim srednjoškolcima je da obrate pažnju na prirodno-matematički smjer jer nam je želja da taj smjer u gimnaziji zaživi“, naveo je Pešić.

U Centru srednjih škola Trebinje uvedena su četiri nova zanimanja za narednu školsku godinu.

„Biće upisano pet odjeljenja, a u ponudi je šest zanimanja. Upisujemo ekonomskog tehničara, poslovno-informatičkog, te od novih zanimanja kulinarski i akušersko-ginekološki tehničar, od četvorogodišnjih škola, kao i dva nova zanimanja u kombinovanom odjeljenju trogodišnjeg smjera- poljoprivredni proizvođač i pekar“, navodi Neška Ilijić, direktor Centra srednjih škola Trebinje.

Nebojša Bovan, direktor Tehničke škole Trebinje kaže da će u ovu školu u narednoj godini biti upisano ukupno 120 učenika u pet ođeljenja i to 96 učenika u četiri razreda četvorogodišnjeg i 24 učenika u jedno ođeljenje trogodišnjeg smjera.

„Od novih zanimanja u narednoj školskoj godini, predviđeno je da upišemo po jedno odjeljenje  tehničara računarstva i programiranja i mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje, a opet smo uveli i zanimanje građevinski tehničar. Zbog velikog interesovanja i ove godine smo planirali da upišemo jedno odjeljenje tehničara logistike i špedicije. Planiran je upis i jednog kombinovanog odjeljenja trogodišnjeg zanimanja- automehaničar i električar-elektroinstalater“, navodi Bovan.

U Srednju muzičku školu Trebinje i u narednoj školskoj godini planirano je da bude upisano deset učenika, šest na instrumentalni i četiri na teoretski smjer.

Junski upisni rok počeće 13.juna  i trajaće do 24. juna , a planiran je i drugi,  julski upisni rok  od 4-15. jula.

Radio Trebinje

Povezane vijesti

Još se čeka na izgradnju trebinjske Gimnazije (Video)

admin

Predstavljamo vam Ivanu Radovanović, đaka generacije Gimnazije “Jovan Dučić” (Audio)

admin

Maturanti Centra srednjih škola u svečanom defileu (Foto)

admin

Gimnazija obilježila vijek postojanja (Video)

admin

Otvorena izložba radova učenika Gimnazije na temu “Vijek Gimnazije u Trebinju”

admin

Zemljaci nagradili najboljeg trebinjskog gimnazijalca: Stipendija za Luku Sušića od Udruženja “Stara Hercegovina”

admin

Komentar