Grad Trebinje
Trebinje

Obilježeno 30 godina od osnivanja Trećeg odreda Specijalne brigade policije

Treći odred Specijalne brigade policije „Hercegovina“ danas je obilježio 30 godina od osnivanja.

U crkvi Svetog velikomučenika Lazara u krugu nekadašnje kasarne, vladika ZHiP Dimitrije služio je parastos poginulim borcima ovog odreda, nakon čega su brojne delegacije veterana i Gradske uprave Trebinje položile cvijeće na spomenik poginulim policajcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ispred Policijske uprave Trebinje.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić kazao je da je ova godina, godina jubileja veoma značajna za Republiku Srpsku.

„Ove godine smo obilježili i 30 godina od kada je Narodna Skupština RS donijela Deklaraciju i proglasila Republiku Srpsku, koju su stvorili baš ovi ljudi zajedno sa pripadnicima vojske RS i Ministarstva unutrašnjih poslova. Koristimo ovakve prilike i obilježavanje jubileja da se sjetimo najhrabrijih među nama, onih koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, da im upalimo svijeće i da ih ne zaboravimo“, dodao je Ostojić.

Dragan Radanović, zamjenik komandanta Trećeg odreda SBP istakao je da su pripadnici ovog odreda učestvovali na svim ratištima u Republici Sprskoj.

„1992. godine, kada smo dobili naredbu da bi trebalo formirati jedan odred Specijalne policije imali smo veliko razumijevanje komande Hercegovačkog korpusa i Ministarstva unutrašnjih poslova tadašnje Hercegovine, tako da nismo imali problema sa dobijanjem najkvalitetnijeg kadra iz vojske i policije RS. Dosta naših pripadnika je odlikovano i nagrađivano najvišim odlikovanjima, Treći odred je dobio orden Nemanjića, komandant je odlikovan ordenom Karađorđeve zvijezde drugog reda, nekoliko pripadnika i ja smo nosioci ordena Miloša Obilića, brojni pripadnici su za svoje učešće i doprinos dobili nagrade – pištolje i pohvale. Mi smo bili jedina profesionalna jedinica na teritoriji Hercegovine, ali što se tiče dejstva nismo bili ograničeni samo na teritoriju Hercegovine“, rekao je Radanović.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda SBP Dejan Bodiroga kaže da je danas, u okviru obilježavanja 30 godina od osnivanja, održano i takmičenje u streljaštvu u bojevoj streljani.

„Na takmičenju je pobijedila Jedinica Žandarmerije PU Trebinje, kojima ovom prilikom čestitam i njima su uručeni pehari, a najboljim pojedincima medalje. Mi ćemo ovakve aktivnosti obilježavanja 30 godina od osnivanja nastaviti i u narednom periodu“, naveo je Bodiroga.

Treći odred SBP je u otadžbinskom ratu bio u sastavu Specijalne brigade policije MUP-a RS i u svojim redovima imali su 12 poginulih.

Radio Trebinje

Pratite nas i putem Vibera

Komentar