Grad Trebinje
Umjetnost i kultura

Objavljena knjiga “Glogi”, Aleksandra Đurišića: Život, ljubav i tuga Nebojše Glogovca

Prošle su tri godine otkako je svijet napustio veliki Nebojša Glogovac, jedan od onih koje su nazivali vladarima svih scena i kadrova. Čovjeku koji je u svakoj ulozi bio svoj i drugačiji Aleksandar Đurišić je posvetio knjigu “Glogi” koja donosi mnogo novih detalja o neprežaljenom srpskom glumcu.

Knjigu je objavila izdavačka kuća “Vukotić medija” iz Beograda, a čitaoci će među njenim koricama pročitati zašto je Glogovac odbio Anđelinu Džoli kada mu je ponuđena uloga u njenom rediteljskom debiju “U zemlji krvi i meda” o ratu u BiH, a prihvatio da bude Draža Mihailović u seriji “Ravna Gora” Radoša Bajića, te šta mu je značila Crvena zvezda i koje su ga strasti opsjedale.

Aleksandar Đurišić je između ostalog otkrio kako je Glogovac osam puta polagao vozački u Pančevu, te kako je tih osam puta u njemu probudilo veliki inat pa je postao ljubitelj vožnje, automobila i motora. Saznajemo da je Glogovac smatrao da je sjajan vozač, ali da bi to mišljenje rijetko koji njegov suvozač potvrdio. Naime glumac je obožavao ludačke vožnje što je skoro sve saputnike dovodilo do ivice nervnog sloma. Kako navodi Đurišić to je bila Glogovčeva strast, koja je plašila druge.

– O najvoljenijem srpskom glumcu u knjizi su progovorili glumci Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Nikola Pejaković, te reditelji Vida Ognjenović, Paolo Mađeli, Jagoš Marković i Aleksandar Popovski – navodi izdavač.

Pored njih u knjizi govore i žene koje je glumac volio i koje su njega voljele, ali i kumovi, prijatelji, ljudi koji su bili sa njim kada nije bio na sceni, kada se “saplitao” o sopstveni talenat i kada mu je trebalo snage da se popne na glumački tron, sa kojeg nikada nije sišao.

Kako je živio, volio i plakao Nebojša Glogovac, neke su od centralnih tema o kojima govori ova knjiga osvjetljavajući pred jednog drugačijeg Glogovca.

Svjedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz njegovog života. Na stranicama knjige “Glogi” zapisano je kako je Glogovac kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji tresla noga i kako su za sve velike uloge i najveći reditelji poslije toga tražili i jurili baš njega. Spoznajemo da su Lobanja, Šone, Šonsi, Glogi, Pančevac samo neki od nadimaka koje je imao.

U tekstu koji prati predstavljanje knjige navedeno je da je Glogovac bio svoj i neosvojiv, da se davao kome je htio, te da zauzvrat nije tražio ništa. 

U knjizi su i prvi put objavljene pjesme koje je veliki glumac pisao samo za svoju dušu.

Povezane vijesti

U ČAST VELIKOM GLUMCU Osvanuo još jedan mural posvećen Nebojši Glogovcu

admin