Grad Trebinje
Hercegovina

OČEKUJU REAKCIJU VLADE RS: Građani Foče pozivaju nadležne institucije da zaštite interese građana!

Iako se investitor, u dosadašnjem djelovanju koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima Vlada Republike Srpske dala je ipak saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za mini hidroelektranu na rijeci Bjelavi

Povodom usvajanja Deklaracije za zaštitu rijeka RS na 14. sjednici NSRS-a Udruženje građana Bjelava iz Foče izražava zadovoljstvo što su poslanici na ovaj način zaštitili interese građana a ne pojedinaca i što su dali podršku svim građanima koji se bore protiv izgradnje mHE u RS.

“Ovakva odluka NSRSje potvrdila da borba građana Foče i ostalih lokalnih zajednica nije uzaludna te jedala podstrek građanima da ne odustanu od borbe protiv neregularnosti.  Naime, na 14. sjednici Narodne skupštine RS jednoglasno je usvojen Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u RepubliciSrpskoj nakon što su iznesene neke od neregularnosti i proceduralnih propusta koji su učinjeni u slučaju izgradnje mHE Bjelava”, ističu iz ovog Udruženja.

Građani Foče se nadaju da će ovakva odluka najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpke pokrenuti i ostale nadležne institucije da preispitaju svoje odluke, te pozivaju Vladu RS, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske kao i lokalnu vlast da na odgovoran način, u skladu sa zakonom, obavljaju poslove u svojoj nadležnosti.

„Ovakva odluka NSRS-a za nas predstavlja uspjeh, s obzirom na to da se od marta mjeseca konstantno borimo protiv izgradnje mHE Bjelava i motiviše nas da nastavimo sa borbom sve do ispunjenja našeg cilja da se zaustavi izgradnja mHE Bjelava. Smatramo da su poslanici NSRS-a dali dobar primjer rada u interesu građana ostalim nadležnim institucijama i sada očekujemo reakciju i djelovanje Vlade RS kao i nadležnog ministarstva na čelu sa Petrom Đokićem“, ističu predstavnici UG Bjelava.

Podsjećaju da je u slučaju izgradnjemHE na Bjelavi, učinjeno niz propusta i neregularnosti.

“Iako se investitor, u dosadašnjem djelovanju koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima, prekršio čitav niz zakona, te je protiv njega čak i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvještaj o nizu počinjenih ozbiljnih krivičnih djela, Vlada Republike Srpske dala je ipak saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za mini hidroelektranu na rijeci Bjelavi”, ističu.

M Isović Dobrijević/BUKA