Region

OD VUČIĆA DO NJUJORKA Hoće li brojne političke i diplomatske aktivnosti preokrenuti tok krize u BiH


Današnji beogradski sastanak Aleksandra Vučića i Milorada Dodika mogao bi da bude samo početak političkih i diplomatskih aktivnosti, u i oko BiH, koje bi u narednih mjesec dana značajno mogle da preokrenu tok najveće postdejtonske krize u BiH.

Vučić je saopštio da će, nakon Dodika, razgovarati i s Bakirom Izetbegovićem, kao liderom Bošnjaka, te da sankcije nisu rješenje.

Prema riječima upućenih, taj potez mogao bi da bude nagovještaj širih pregovora političkih aktera o BiH, jer je očigledno da zaoštravanje odnosa u vidu bilo koje vrste sukoba nikom ne odgovara.

Paralelno s tim, iduće sedmice u Sarajevo, nakon dugo vremena, na sjednicu Predstavničkog doma BiH odlaze parlamentarci stranaka iz Srpske, jer je na dnevnom redu Odluka o potvrđivanju smjene ministra odbrane, Sifeta Podžića, koju je inicirao Zoran Tegeltija. Razlog – Podžić je samostalno odgodio vojnu vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ne očekuje se većina za njegovu smjenu, ali je ova sjednica bitna iz dva razloga – što će se na njoj, nakon nekoliko mjeseci, pojaviti predstavnici RS, i što će se najvjerovatnije najmanje pričati o Podžiću, u odnosu na sve druge političke teme u BiH. A jedna od njih je svakako program SNSD „samostalna Republika Srpska unutar dejtonske BiH“ i posljedice svega toga.

Dan kasnije, kako saznaje Srpskainfo, mogla bi da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine RS, na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. Na njoj će se naći Dodikova odluka da pokrene zaštitu entitetskog interesa jer je preglasan na prošloj sjednici Predsjedništva BiH. Kako je sam Dodik najavio, pred NSRS naći će se desetak tačaka dnevnog reda, između ostalih i otvaranja konzulata Rusije u Banjaluci, jer je Dodik principijelno glasao protiv svih tačaka.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Do sada je NSRS uvijek potvrđivala veto člana Predsjedništva BiH, ali je jasno da u ovom slučaju može da izuzme one odluke koje su od interesa za Srpsku i da, uz dogovor, ne potvrdi Dodikov negativan glas u njihovom slučaju, što bi značilo da dalje idu u proceduru.

Kada je riječ o međunarodnom planu, već 2. novembra biće održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj bi Kristijan Šmit trebalo da podnese svoj prvi izvještaj o stanju u BiH. Takođe, na toj sjednici trebalo bi da bude donesena odluka o produženju mandata međunarodne vojne misije EUFOR u BiH.

– Prema dostupnim informacijama, te dvije stvari će se naći zajedno, kao jedna tačka, što Srpsku ne raduje. Jer, ukoliko, primjera radi, Rusija bude protiv produženja mandara EUFOR, rješenje bi bilo njegovu ulogu preuzme NATO štab u Sarajevu, što Moskvi ne odgovara – kaže izvor Srpskainfo.

FOTO: EUFOR
FOTO: EUFOR

Lider SDS Mirko Šarović čak nije isključio ni mogućnost smjene Milorada Dodika, dovodeći to u vezu upravo sa sjednicom SB UN.

– Priprema se teren za tako nešto. Prije svega, sačekaćemo jednu ozbiljnu raspravu u Savjetu bezbjednosti sada u oktobru. Od te rasprave zavisi budući status gospodina Šmita, tu će biti njegov izvještaj. Iza toga imamo istek mandata EUFOR koji treba da se produži, rade se razne zakulisne igre – rekao je Šarović za BNTV.

Negdje u isto vrijeme očekuje se da i institucije EU obave raspravu o stanju u BiH, a nakon toga, 8. ili 9. novembra, očekuje se zakazivanje nove posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj bi se našle odluke i zakoni kojima RS povlači saglasnost za formiranje nekih zajedničkih instituicija.

Kako je ranije najavio Dodik, saglasnost će biti povučena za Oružane snage, Upravu za indirektno oporezivanje, policijske agencije, OBA BiH.

Slobodan Popović/srpskainfo.com


Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više