Grad Trebinje
Region

ODLUKA EVROPSKE UNIJE Otvaraju se granice za sve koji su vakcinisani

Evropska unija se usaglasila da otvori granice svim putnicima koji su završili proces vakcinisanja, javila je je francuska agencija AFP.

Podsjetimo, čelnici EU nisu uspjeli da dovrše pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli da sprovode plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest.

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja važila bi samo za vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lijekove (EMA). Evropska komisija predložila je nedavno državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane EMA.

EMA je do sada odobrila vakcine kopanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

Vakcina Sputnik V je i dalje je u procesu analiziranja od ovog evropskog tijela, i kako je rečeno u sjedištu Kosmiije, dok se zvanično ne odobri korišćenje ove vakcine, osobe vakcinisane Sputnjikom ne spadaju u grupu građana koji bi mogli slobodno da putuju u evropskim zemljama, prenosi Blic.