Grad Trebinje
Republika Srpska

Odmazda zbog sankcija ili zaštita interesa BiH: Šta je razlog Dodikovom VETU NA SPORAZUM o trgovini s Britanijom

Da li je sporazum o trgovini i saradnji s Velikom Britanijom štetan za Bosnu i Hercegovinu i kakve veze ima prijateljstvo sa trgovinom – tema je o kojoj se raspravlja u javnosti nakon što se član Predsjedništva, Milorad Dodik, pozvao na vitalni nacionalni interes kako bi blokirao navedeni sporazum.

Ovaj Dodikov potez mnogi su u javnosti protumačili kao vid odmazde, jer mu je Velika Britanija ranije uvela sankcije, navodeći da trgovina i saradnja ne bi trebali da se dovode u pitanje zbog ličnih obračuna.

Dodik je u srijedu, nakon sjednice Predsjedništva BiH, rekao da je sporazum o trgovini i saradnji s Velikom Britanijom štetan za BiH i da se zbog toga pozvao na vitalni nacionalni interes.

– Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, pošto je to drugi put na odlučivanju, glasao sam protiv i potegao vitalni nacionalni interes – rekao je Dodik.

“Politička glupost”

On je poručio da će to pitanje biti upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske i da vjeruje kako će ga parlament odbaciti.

Dodik tvrdi da Republika Srpska ne doživljava Veliku Britaniju kao prijatelja, “jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu”.

Poslanica PDP u parlamentu Srpske, Jelena Trivić, ističe da još ne zna da li će glasati za odbacivanje navedenog sporazuma jer nisu stigli materijali u Narodnu skupštinu RS, pa ne zna šta je sporno u navedenom sporazumu.

FOTO:
FOTO:

– Nemamo još materijale; kada stignu mogu komentarisati. Trgovina nema veze s prijateljstvom. Pogrešno je ako Dodik smatra da cijela Republika Srpska treba da trpi zbog njegove političke gluposti. Pogrešno je i što funkciju srpskog člana Predsjedništva, a i Narodnu skupštinu Srpske, koristi za lične obračune – istakla je Trivićeva za Srpskainfo.

Poslanik NPS u parlamentu Srpske i lider te stranke, Darko Banjac, ističe da će podržati Dodikov veto, jer vjeruje da je imao dobar razlog zašto želi onemogućiti navedeni sporazum.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Što se tiče Velike Britanije ne vjerujem da imamo neke posebne trgovačke veze s tom zemljom. Velika Britanija nije nikada nikome dobro donijela; to je poznata kolonijalna zemlja, koja je crpila resurse iz svojih kolonija. Pogledajte kako su prošle kolonije koje su bile pod vlašću Velike Britanije – navodi Banjac za Srpskainfo.

“Nisu prijatelji”

Podsjeća da je Engleska predložila rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, koju je Rusija zaustavila.

– Mislim da to nikada ne treba da zaboravimo. Nama Englezi nisu prijatelji. To je jedna od zemalja koja ovdje predvodi kršenje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naravno da ću podržati Dodikov veto – kategoričan je Banjac.

Šef Kluba poslanika DNS u parlamentu Srpske, Duško Ivić, nije mogao precizirati kako će poslanici njegove stranke glasati u Narodnoj skupštini RS.

Istakao je da prvo moraju vidjeti Dodikovo obrazloženje u materijalima koji stignu u Narodnu skupštinu RS, pa će se prema tome odrediti.

Cirkus

Ivić dodaje da Dodikova međunarodna politika odavno ide u pogrešnom smijeru, te da se očito to nastavlja.

– Dodik ima osjećaj da je predsjednik države sa 50-60 miliona stanovnika, a ne da je samo član Predsjedništva iz jednog od dva entiteta unutar BiH, tačnije Republike Srpske, koja trenutno možda broji 800.000 stanovnika – ističe Ivić za Srpskainfo.

FOTO: ATV
FOTO: ATV

Dodaje da je Dodikova međunarodna politika katastrofalna po Srpsku, njene interese, ali i po njene građane.

– Taj njegov cirkus se nastavlja. Ranije je najavljivao uvođenje sankcija Njemačkoj, a sad želi i Velikoj Britaniji. Tačno je da politika Velike Britanije nije uvijek bila naklonjena interesima građana Srpske, ali ni ovo što radi Dodik nije u interesu građana Republike Srpske – poručuje Ivić.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

TRIVIĆEVA U TREBINJU Narod Republike Srpske zaslužuje da živi dostojanstveno (Foto)

admin

Jelena Trivić potvrdila: Formiraće svoju stranku a evo kako će se ona zvani i za šta će se zalagati (VIDEO)

admin

Istorija i praksa protiv Trivićeve: Nova partija, siguran put u POLITIČKU PROPAST

admin

Da li je na pomolu NOVA OPOZICIONA STRANKA: Trivićeva na izlaznim vratima PDP, ali nema namjeru da ode sama

admin

Jelena Trivić kod Nebojše Vukanovića

admin

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Komentar