Grad Trebinje
Republika Srpska

ODRAZ AMERIČKE NEMOĆI Dodik o novim sankcijama i proširenju crne liste

Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima, rekao je Dodik

Uvjeren sam da zemlje EU i cijeli demokratski svijet neće pratiti atak Amerike i prijetnje sankcijama, istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Amerika je moćna zemlja to je razumljivo. Moć se nekada izražava kao nemoć i ovo je više dokaz njihove nemoći. Argumentima i metodama kojima su pokušavali doskora da modeliraju svijet u ulozi najvažnije zemlje svakako je sada došao u krizu ili ne daje rezultate, pa se prijeti silom, rekao je Dodik u razgovoru za RTRS.

On je rekao “da se moglo čuti da je na tapetu zaustavljanje čitavog demokratskog procesa u zemljama zapadnog Balkana”.

– Amerikanci očigledno imaju svoje unutrašnje probleme. SAD su podjeljeno društvo, povratkom Bidena vraćeno je staro društvo u igru, koje se zove ‘Klintonovi sljedbenici’, a koji su bili neposredni učesnici raspada Јugoslavije. Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima, rekao je Dodik, komentarušići najavu novih sankcija prema zapadnom Balkanu, koje je najavio američki predsjednik Joe Biden. 

Dodik je, kako prenose Nezavisne, poručio da SAD traže poslušnike, klimoglavce i da su to sljedbenici njihove politike.

– Širom svijeta podržavaju razne diktatorske režime, kada je to njima u interesu, a ovdje se kao bore za demokratiju,što je krajnje licemjerno, rekao je Dodik.