Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

OHR poslao poruku “Šume pripadaju BiH, mora se poštovati odluka Ustavnog suda”

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita poručeno je da su šume u BiH državna imovina, te da se mora poštovati odluka Ustavnog suda BiH koja tretira to pitanje.

Iz OHR su danas na svom nalogu na Tviteru objavili poruku kojom to još jednom potvrđuju.

– TVRDNJA: Šume spadaju u nadležnost FBiH i Brčko distrikta… RS ima pravo da raspolaže svojom imovinom.

ČINJENICA: Ustavni sud BiH je utvrdio da šume i šumsko zemljište na cijeloj teritoriji BiH predstavljaju javno dobro koje spada pod državnu imovinu, što je u isključivoj nadležnosti države BiH – naveli su iz OHR.

Kako ističu, to se pitanje treba regulisati zakonom na državnom nivou koji treba usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Upravljanje šumama i šumskim zemljištem od strane entiteta i Brčko distrikta BiH nije bilo predmet spora pred Ustavnim sudom. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, i stoga trebaju biti implementirane – zaključili su iz OHR-a.

Klix podsjeća da su političari Srpske, predvođeni Miloradom Dodikom, izjavili da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH kojom je navedeno da su šume državna imovina.

Ovu odluku Ustavnog suda Dodik je u nekoliko navrata navodio kao jedan od osnovnih razloga trenutne blokade rada državnih institucija koju provode stranke iz Republike Srpske, piše Klix.