Grad Trebinje
Republika Srpska

Opozicija najavljuje MASOVNE PROTESTE u septembru, ako UIO ne odustane od kupovine sporne zgrade

Ukoliko Uprava za indirektno oporezivanje BiH nastavi da insistira na kupovini zgrade vrijedne sto miliona maraka u centru Banjaluke, opozicija najavljuje da će početkom septembra organizovati masovne proteste.

Potvrdila je ovo za Srpskainfo potpredsjednica PDP i narodna poslanica Jelena Trivić, koja ističe da je dosta bahatosti i rasipništva.

Ona kaže da je o navedenim protestima razgovarala s poslanicima Nebojšom Vukanovićem i Miladinom Stanićem, koji dijele isti stav kao i ona.

– Ukoliko se ne odustane od sramnog zahtjeva za dodatnih 63 miliona KM za kupovinu zgrade UIO spremni smo povesti proteste, jer je to rasipanje novca. Podsjećam da je UIO ranije odobreno 37 miliona KM za kupovinu zgrade, ali njima to nije dovoljno već traže još dodatnih 63 miliona KM – ističe Trivićeva.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodaje da ovo ne bi bio prvi put da opozicija organizuje proteste zbog štetnih odluka vlasti. Podsjeća da su i 2019. godine organizovali proteste zbog najave o poskupljenju električne energije.

– Tada je vlast odustala od tog poskupljenja. Spremni smo i sada da organizujemo proteste i nadamo se da će vlast i ovog puta odustati od ovako štetnih poteza kao što je bacanje 100 miliona KM za kupovinu zgrade – poručuje Trivićeva.

Poslanik Nebojša Vukanović najavio je da će protesti biti mirni i u skladu sa zakonom, a planirano je da blokiraju sjedište UIO i tako “izvrše snažan pritisak na direktora Miru Džakulu i političare, da odustanu od štetnih poslova i ugovora”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Želimo ih natjerati da odustanu od bacanja desetine i stotine miliona maraka na zgradurine, softversku opremu i druge gluposti u vrijeme kada 90 odsto naroda gladuje i jedva sastavlja kraj s krajem – kaže Vukanović.

– Umjesto da poništi javnu nabavku jer je tri puta skuplja od predviđene, Džakula traži da Savjet ministara BiH tri godine izdvaja preko 30 miliona maraka iz budžeta za kupovinu zgrade u Banjaluci vrijedne nevjerovatnih 100 miliona maraka – navodi Vukanović.

Podsjećamo, Savjet ministara je 2018. godine u budžetu planirao 37,5 miliona KM za kupovinu zgrade za UIO.

U međuvremenu su navodno propala tri tendera, jer nijedan objekat nije zadovoljavao uslove. Na četvrti, posljednji tender, pristigla je samo jedna ponuda u kojoj se UIO nudi zgrada u Banjaluci za iznos od skoro 100 miliona KM.

UIO je u međuvremenu uputila zahtjev Savetu ministara BiH, kojim iz budžeta za 2022. i 2023. traže još 63 miliona KM za kupovinu zgrade.

Ovo je izazvalo bijes opozicije u Srpskoj koja već nekoliko mjeseci traži da se sporna kupovina obustavi.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je ranije usvojio inicijativu kojom se obavezuje Savjet ministara da u roku od sedam dana naloži Upravnom odboru UIO da poništi postupak te javne nabavke.

Reakcije Savjeta ministara nije bilo, a UIO je produžila rok za nabavku do 30. septembra i u međuvremenu zatražila dodatna sredstva.

Lider DNS Nenad Nešić poručio je prije dva dana da je zahtjev UIO za dodatna 63 miliona KM klasični kriminalan.

– Ako se Savjet ministara BiH više ikada sastane, prvi potez im treba biti smjena direktora Džakule. Inače će postati njegovi saučesnici – upozorio je Nešić.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

Sve što je vlast Srpske obećala, ništa nije ispunila /VIDEO/

admin

Na pomolu svadba: Ženi se Nebojša Vukanović

admin

TRIVIĆEVA U TREBINJU Narod Republike Srpske zaslužuje da živi dostojanstveno (Foto)

admin

Jelena Trivić potvrdila: Formiraće svoju stranku a evo kako će se ona zvani i za šta će se zalagati (VIDEO)

admin

Istorija i praksa protiv Trivićeve: Nova partija, siguran put u POLITIČKU PROPAST

admin

Da li je na pomolu NOVA OPOZICIONA STRANKA: Trivićeva na izlaznim vratima PDP, ali nema namjeru da ode sama

admin