Grad Trebinje
Republika Srpska

Opozicija ne odustaje: Dodik da u parlamentu Srpske razjasni SANKCIJE RUSIJI

Ovo, naime, zahtjevaju opozicione stranke koje smatraju da bi srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, trebao da dođe pred parlamentarce i razjasni cijelu situaciju, s obzirom na to da on tvrdi kako sankcije Rusiji nisu uvedene dok predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, tvrdi suprotno.

Da je BiH uvela sankcije Rusiji javnost je saznala prethodne sedmice od Vučića, koji je na jednoj beogradskoj televiziji rekao kako je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije.

FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Vučić je prije par dana opet ponovio isto, ustvrdivši da je “BiH uvela sancije Rusiji dajući na 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze s Republikom Srpskom”.

– To je način kako se uvode sankcije, ali ne mislim da to ima veze s Republikom Srpskom. Prosto ih nisu ni pitali – rekao je Vučić za TV Pink.

Nakon što su i Vučić, ali i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj, potvrdili da se i BiH uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije, Dodik je poručio da to “što je napravljeno ne pomaže BiH i da će je dodatno podijeliti”.

– Tačno se zna ko na koji način ovdje odlučuje. U tom nekom pogledu postoje spekulacije. Da li je BiH uvela ili nije, formalno pravno niko ne može dokazati da jeste – rekao je Dodik.

Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS, Miladin Stanić, ističe da će već na sljedećoj redovnoj sjednici parlamenta, koja je zakazana za 31. maj, skupljati potpise parlamentaraca kako bi se održala posebna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda – razjašnjenje da li je BiH uvela sankcije Rusiji.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On ističe za Srpskainfo da za sada u tome imaju podršku poslanika PDP, te da vjeruje da će i drugi opozicioni poslanici prihvatiti inicijativu SDS.

– Ta tema mora doći na dnevni red i ne vidim razlog zašto bi SNSD izbjegavao sjednicu. Ako je istina ono što je Vučić rekao, da je sve urađeno mimo Dodikove volje, zašto onda on ne izađe pred poslanike i to objasni. S obzirom na to da izbjegavaju sjednicu, to me navodi na samo jedan zaključak, a to je da je sve urađeno uz njihovu saglasnost – tvrdi Stanić.

On je upitao zašto je važniji Pelješki most zbog kojeg je ranije sazivana posebna sjednica NSRS, a nije važno da li je BiH uvela sankcije Rusiji, i zašto je to učinjeno mimo volje jednog naroda i Predsjedništva BiH.

Šef Kluba poslanika DNS u NSRS, Duško Ivić potvrdio je da će ta stranka podržati inicijativu SDS.

On ističe za Srpskainfo da bi, s obzirom na to da je Vučić jasno rekao da je BiH uvela sankcije Rusiji, bilo dobro da Dodik to razjasni pred narodnim poslanicima.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– To bi bilo korektno s njegove strane, a ne ovako da se iznose poluistine. Jasno se zna da je Srbija jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji – zaključuje Ivić.

Potpredsjednik NSRS i poslanik SNSD, Denis Šulić, kaže za Srpskainfo da zahtjev opozicije smatra populističkim.

On ističe da je opozicija u više navrata u NSRS pozivala da se uvedu sankcije Rusiji!?

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ovo je još jedan pokušaj jeftinog spina javnosti od strane opozicije, koja nema nikakve ideje, nikakvog programa za razvoj i rast Srpske, pa pokušava da na raznim spinovima zadobije jeftine političke poene kako bi opstala na političkom nebu Srpske. Siguran sam da će građani to prepoznati i kazniti ih na izborima – poručio je Šulić, koji je dodao da će posebna sjednica biti zakazana ako opozicija prikupi 28 potpisa poslanika za njeno održavanje.

On je još jednom ponovio da je vlast Srpske do sada uspješno blokirala i nastaviće da blokira bilo kakve pokušaje uvođenja sankcija Rusiji od strane BiH.

– U prilog ovome govori činjenica da je ruski ambasador, Igor Kalabuhov, u dva navrata rekao da ne smatraju BiH neprijateljskom zemljom. Znamo da Rusija smatra neprijateljskim zemljama svaku onu državu koja im je uvela sankcije – zaključio je Šulić.

Snježana Karić/srpskainfo.com

Komentar